Elektrische steps op de stoep: campagne van DGT om voetgangers te beschermen

door admin
Elektrische steps op de stoep: campagne van DGT om voetgangers te beschermen

 

Het doel van de regelgeving is om het verkeer van deze voertuigen voor persoonlijke mobiliteit (VPM) te stroomlijnen met de rest van de gemotoriseerde weggebruikers en voetgangers. De hogere instabiliteit van elektrische steps maakt de gebruikers ervan namelijk extra kwetsbaar.

De eerste stap begin dit jaar was om ze met specifieke voorschriften van het trottoir te verbannen en hun bewegingssnelheid te beperken tot 25 kilometer per uur. Hiermee moesten de misstanden en ongevallen die plaatsvonden en die ernstige verwondingen aan zowel bestuurders als voetgangers veroorzaakten, worden voorkomen. E-stepgebruikers moeten nu gebruik maken van het fietspad en bij afwezigheid daarvan van de straat.

Ten slotte is het ook verboden om met dit type voertuig door stedelijke tunnels te rijden. Dat kan wel als bestuurders gebruik maken van specifieke voetgangerszones in die tunnels, zolang de betreffende gemeente dat uitdrukkelijk heeft toegestaan. 

Verboden op de stoep te rijden

Nu heeft de Dirección General de Tráfico een campagne gelanceerd om stepgebruikers eraan te herinneren dat ze niet op de stoep mogen rijden. Doen ze dat wel dan kunnen ze rekenen op boetes tot 200 euro.

De bewustwordingscampagne wordt gehouden van maandag 25 oktober tot en met 7 november. Het doel is om te controleren en te monitoren dat alle elektrische steps voldoen aan de vereiste normen, naast andere richtlijnen waaraan zij als bestuurder zijn onderworpen, zoals het verbod op rijden onder invloed van alcohol en drugs en de verplichting tot het dragen van een helm die geldt sinds september de 2021.

Onder de slogan #HagamosAcera maakt de DGT ook van deze gelegenheid gebruik om ook op een ​​andere reeks verboden en voorschriften voor bestuurders van elektrische steps én voor fietsen te wijzen:

  • Rijd voorzichtig rijden en vermijd dat andere gebruikers gevaar lopen.
  • Rijden op de stoepen is verboden, op straffe van 200 euro.
  • Voetgangersoversteekplaatsen en verkeersborden moeten worden gerespecteerd.
  • Het gebruik van een koptelefoon is verboden.
  • Er kan slechts één persoon op elke step rijden.
  • Het dragen van een helm is aan te raden (en in sommige gevallen verplicht).
  • Je moet parkeren op de daarvoor toegestane plaatsen (elke stad heeft hiervoor zijn eigen boetes).
  • De verantwoordelijke voor elk incident is de bestuurder of de ouders in het geval de bestuurder minderjarig is.

Verzekering

Alleen e-stepgebruikers in Alicante, Barcelona en Benidorm moeten sinds 30 april dit jaar verplicht een verzekering hebben. DGT raadt echter aan om ook als je niet in deze steden woont een verzekering af te sluiten ter persoonlijke bescherming en de wettelijke aansprakelijkheid in geval je schade toebrengt aan derden. 

Dit vind je misschien ook leuk