Alarm Spaanse boeren: brute kostenstijgingen leiden tot minder productie

door admin
Alarm Spaanse boeren: brute kostenstijgingen leiden tot minder productie

De wereldwijde kostenstijging van grondstoffen en energie, de ineenstorting van internationale havens en de stijgende kosten van het zeevervoer eisen hun tol in de agrarische sector. Volgens COAG (Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos) is de trend in het laatste kwartaal verslechterd: de prijzen van meststoffen (+100%), diesel (+40% tot 60%), energie (+300%), plastics (+50%), water (+30%) en veevoer (+25%).

“Dringende hulp”

Spaanse boeren hebben gemeld dat de productiekosten in de landbouw omhoogschieten en willen “dringende” hulp van de nationale en regionale regeringen om te voorkomen dat producenten worden verpletterd door opkopers die proberen de prijzen in supermarkten laag te houden.

Deze dringende hulpvraag komt voort uit de bezorgdheid op het platteland vanwege de onmogelijkheid om deze duizelingwekkende stijging van de kosten door te rekenen naar de prijzen van landbouwproducties.

Niet opnieuw ten koste van de boeren

COAG eist van de belangrijkste distributieketens dat ze de marges aanpassen en de hogere kosten doorrekenen naar de prijzen die aan boeren en veeboeren worden betaald. “De beheersing van de consumentenprijzen en de beheersing van de inflatie kunnen niet opnieuw op de al gestrafte ruggen van de mannen en vrouwen van het platteland komen”.

De boerenorganisatie vervolgt: “De eerste prijsstijgingen die plaatsvinden op het verkooppunt, met name in vleesproducten, worden niet weerspiegeld in de prijzen die producenten ontvangen. Het is van strategisch belang om ons lokale productieve weefsel in leven te houden. Wat zou er zijn gebeurd als we op dit moment, met de ineenstorting van het internationale zeevervoer, de schappen van onze supermarkten zouden vullen van buitenaf?”, aldus Miguel Padilla, secretaris-generaal van COAG.

Voedselketenwet moet worden nageleefd

In die zin eist de COAG van het ministerie van Landbouw dat de controles en inspecties worden versterkt om naleving van de voedselketenwet te waarborgen. “We hebben een verordening die boeren verplicht om een ​​prijs te ontvangen die ten minste de kosten dekt”. De organisatie moedigt alle producenten aan om inbreuk te melden zodat een klacht ingediend kan worden bij het agentschap voor Voedselinformatie en Controle (AICA). Ook deze organisatie eist een dringend schokplan voor de landbouwsector van de regering, inclusief steunmaatregelen via belastingverlagingen en directe hulp.

COAG vreest dat de “meedogenloze” prijsstijging zal leiden tot “aanzienlijke productieverminderingen op het Spaanse platteland”. Ze schatten bijvoorbeeld dat de kosten van het brengen van een vrachtwagen met kunstmest in een veld zijn gestegen van 4.000 euro vorig jaar naar 8.000 tot 10.000 euro nu.

“In het geval van olijfirrigatie is de elektriciteitsrekening met 160 euro per hectare gestegen. Dit betekent dat een gemiddeld bedrijf (25 hectare) een stijging van 4.000 euro verwacht ten opzichte van vorig jaar.”

Indexcijfers voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau

Wereldwijd stegen de indexcijfers van de voedselprijzen in september tot hun hoogste niveau sinds 2011, met een bijzonder significante stijging van de prijs van plantaardige oliën. De algemene inflatie op jaarbasis in Spanje steeg in oktober tot 5,5%, het hoogste niveau in 29 jaar.

De vraag is nu hoe lang het duurt voordat deze prijsstijgingen de Spaanse supermarkten bereiken? En hoe zullen boeren in de tussentijd worstelen om hun hoofd boven water te houden? 

Dit vind je misschien ook leuk