Fiscale verzekeringen meer in trek onder Spaanse bedrijven

door admin
Fiscale verzekeringen meer in trek onder Spaanse bedrijven

Verzekeringen om belastingongevallen te dekken worden steeds populairder in Spanje. Bedrijven en fondsen die andere bedrijven overnemen, sluiten speciale polissen af om eventuele boetes van de Schatkist, inspecties of wijziging van criteria die van invloed zijn op bedrijfsplannen af te dekken. De verzekeringsbranche voorziet dat de toename van deze verzekeringen zal versnellen met de operaties die verwacht worden bij bedrijven in de problemen (‘distressed’).

“Het gebruik van aansprakelijkheidsverzekeringen is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid in Europa en vooral in Spanje”, legt Andrea Ribé, directeur hoofdbeleggers en risicokapitaal bij RibéSalat, uit in de krant El Confidencial. “De verzekering voor fiscale onvoorzienigheden kan de blootstelling aan een specifiek belastingrisico verminderen”.

Ze geeft als voorbeelden belastingkredieten en risico’s die voortvloeien uit een fusie of overname. Fiscaal advocaten beginnen op deze manier verzekeraars te adviseren en begeleiden tijdens de ontwikkeling van deze oplossingen.

De groei in fiscale verzekeringen wordt volgens door El Confidencial geconsulteerde advocatenkantoren verklaard door de toename van fusies en overnames waarbij buitenlandse fondsen betrokken zijn, de onzekerheid over mogelijke wijzigingen in sommige cijfers te midden van nieuwe inspectiegolven door de Belastingdienst en de vertraging in de reacties van de Algemene Directie van Belastingen (DGT).

Het administratieve stilzwijgen van Hacienda vormt volgens experts in de branche een essentieel argument voor bedrijven om dit type fiscale polissen af te sluiten. Belastingbetalers hebben het recht om vragen te stellen aan de instantie die volgens de Algemene Belastingwet binnen een termijn van zes maanden met een bindend antwoord moet komen. Volgens sommige advocatenkantoren lopen de vertragingen echter op tot twee jaar. Hierdoor kiezen bedrijven en fondsen ervoor om het antwoord te bieden met verzekeringen. In feite huren verzekeringsmaatschappijen en -makelaars belastingspecialisten in van advocatenkantoren en adviesbureaus om fiscale risico’s beter te begrijpen.

Twee soorten fiscale polissen

Er zijn twee soorten polissen, legt Javier Goizueta uit, directeur van de afdeling Venture Capital en M&A van Marsh Spain: verzekering tegen onbekende onvoorziene gebeurtenissen en polissen voor geïdentificeerde onvoorziene gebeurtenissen. Volgens Goizueta is niet alleen de vraag toegenoem, maar ook het beschikbare aanbod omdat verzekeraars die groeimogelijkheden zien.

De niche bestond al, maar wordt steeds groter. De echte groei zit echter in geïdentificeerde onvoorziene gebeurtenissen, die normaal gesproken te wijten zijn aan fiscale onvoorziene omstandigheden, onvoorziene omstandigheden voor vergunningen en licenties, lopende rechtszaken of onvoorziene gebeurtenissen die verband houden met het milieu.

‘Maatpakken’ om risico’s af te dekken

Over het algemeen gaat het om ‘maatpakken’ om risico’s af te dekken waarbij de Belastingdienst de fiscale behandeling van een bepaalde operatie in twijfel trekt. Verliezen of kosten als gevolg van onjuiste gebeurtenissen zoals materiële informatie die door de verzekeringnemer is weggelaten, evenals criminele, nalatige of frauduleuze handelingen door de verzekeraar of wetswijzigingen na de ingangsdatum van de polis, zijn uitgesloten.

De fiscale risico’s die worden afgedekt, hebben betrekking op dividenden tussen bedrijven, verrekenprijzen, verdedigingskosten voor de Schatkist, verlies van belastingvoordelen door negatieve belastinggrondslagen, aansprakelijkheids dochterondernemingen, sancties of het in twijfel trekken van fiscale neutraliteit bij bedrijfsherstructureringen, waarvoor verschillende vereisten gelden.

De duur van een polis is meestal tussen de vier en zeven jaar, om de periode te dekken waarin er een inspectie kan zijn met een marge in geval van onderbrekingen in de verjaringstermijn.

De verzekeraars die dit soort producten aanbieden, bevinden zich van oudsher in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of de Verenigde Staten, maar Spaanse bedrijven tonen nu ook meer interesse. “In Spanje bieden verzekeraars dit soort verzekeringen in principe niet aan, en de redenen zijn twee fundamentele: het gebrek aan financiële capaciteit in Spanje om dit te doen en een gebrek aan specialisten in het veld”, zinspeelt Cristina Chaparro, van AON. Hij voegt daaraan wel toe dat de markt in volle gang is en verandert, dus dat verschillende verzekeraars bezig zijn met vergunningen om belastingrisico’s lokaal in Spanje te kunnen verzekeren en bezig zijn met het inhuren van belastingspecialisten op lokaal niveau. 

Dit vind je misschien ook leuk