Podemos ondersteunt druk om de Spaanse ‘muilkorfwet’ te wijzigen

door admin
Podemos ondersteunt druk om de Spaanse 'muilkorfwet' te wijzigen

Ione Belarra, de leider van de Spaanse Podemos-partij, is ook minister voor Sociale Zaken in de door de socialisten geleide minderheidsregering. Ze zei dat de wetgeving inzake openbare veiligheid fundamentele democratische rechten heeft uitgehold. Belarra beschouwt het als “de grootste klap voor de burgerlijke en politieke vrijheden” sinds het land na de dictatuur weer een democratie werd.

Bekritiseerd door VN-experts

De zogenaamde muilkorfwet is bekritiseerd door VN-experts, journalisten en mensenrechtenorganisaties. Deze stelt autoriteiten in staat om journalisten en mediaorganisaties die ongeautoriseerde afbeeldingen van politie verspreiden, te beboeten. Het stelt ook strikte limieten aan waar en wanneer protesten kunnen worden gehouden en legt forse financiële straffen op aan overtreders.

De PP, de extreemrechtse Vox-partij en tientallen politiegroepen verzetten zich tegen de veranderingen. Ze beweren dat ze het vermogen van agenten om hun werk te doen zullen belemmeren en dingen ten gunste van criminelen zullen veranderen.

Belarra sprak met de Britse krant The Guardian en zei dat verandering al veel eerder doorgevoerd had moeten worden. Ze suggereerde dat de wetgeving opzettelijk was opgesteld om afwijkende meningen de kop in te drukken, aangezien Spanje de sociaaleconomische gevolgen van de financiële crisis van 2008 moest doorstaan.

“Ik denk dat het zeker de grootste klap is voor burgerlijke en politieke vrijheden sinds de overgang [naar democratie], en ik denk niet dat dat een overdreven mening is”, vertelde ze aan The Guardian. “Het is ook duidelijk dat de PP deze hervorming heeft doorgevoerd tijdens een meedogenloze economische crisis en dat het specifiek is gedaan om te voorkomen dat mensen protesteren tegen (…) maatregelen zoals de bezuinigingen op sociale voorzieningen.”

Podemos wil wijzigingen aanbrengen om verder te gaan

Belarra erkende dat de Unidas Podemos alliantie had gewild dat de met PSOE overeengekomen wijzigingen verder waren gegaan. Ze zei echter dat het blok tevreden was met de deal.

“Mensen zullen niet langer worden gestraft voor het maken en delen van foto’s, wat de vrijheid van informatie in Spanje echt heeft beperkt en de repressie van journalisten die hun werk legitiem en legaal deden, heeft bewerkstelligd”, meldde The Guardian.

Rechts boos over voorgestelde wijzigingen

De PP-leider, Pablo Casado, voegde zich woensdag bij de politie tijdens een protest in Madrid, net als Santiago Abascal, de leider van Vox. Zaterdag staat er weer een demonstratie gepland in het centrum van Madrid.

Casado zei dat hij de zaak naar het Spaanse constitutionele hof zou brengen als de wijzigingen werden aangenomen. “We gaan deze verontwaardiging niet verdragen als het gaat om het beschermen van degenen die ons beschermen”, zei hij. “Er is geen vrijheid zonder veiligheid en de Nationale Politie en de Guardia Civil zijn degenen die onze vrijheden garanderen. Als de hervormingen in deze wet doorgaan, zullen ze uiteindelijk volledig uitverkocht zijn aan de criminelen.”

Ten minste één politievakbond – de ARP (Police Reformist Group) – heeft zich achter de veranderingen geschaard en aangekondigd dat ze niet aan een van de protesten zal deelnemen.

Op grond van de ‘muilkorfwet’ is een aantal mensen gearresteerd, onder wie rapper Pablo Hasél.

Dit vind je misschien ook leuk