Spaans toerisme krijgt steunpakket van 720 miljoen euro

door admin
Spaans toerisme krijgt steunpakket van 720 miljoen euro

Het steunpakket werd vorige week dinsdag goedgekeurd door de ministerraad. Het zal primair worden gebruikt om te investeren in het concurrentievermogen van bedrijven en de renovatie van historisch erfgoed. De financiële injectie komt op een moment dat de Spaanse coronabesmettingen toenemen, waardoor de sector minder herstel verwacht de komende maanden.

“We blijven hulp bieden waar het nodig is en we boeken vooruitgang in de modernisering van de toeristische sector”, vertelde Reyes Maroto, minister van Industrie, Handel en Toerisme, aan de Spaanse publieke omroep RTVE. Volgens de minister moet dit pakket worden gezien als een aanvulling op de 615 miljoen euro die in november werd goedgekeurd voor verduurzaming.

Meer dan 100 miljard euro aan verliezen

De voor Spanje belangrijke toeristische sector bedraagt 12,3% van het BBP en zorgt voor 12,7% van de werkgelegenheid. Tegelijkertijd is het één van de meest getroffen sectoren door de pandemie. Het jaar 2020 werd gesloten met meer dan 100 miljard euro aan verliezen. Hoewel een deel daarvan inmiddels is hersteld dankzij vaccinaties en de verbetering van epidemiologische gegevens, wordt er door toedoen van de omicron-variant weer erg veel onzekerheid verwacht de komende maanden.

Fonds van 565 miljoen euro aan leningen

Om een deel van het verloren concurrentievermogen te helpen herstellen, heeft het ministerie een fonds van 565 miljoen aan leningen beschikbaar gesteld. Daarmee wil het ministerie projecten financieren die te maken hebben met de energie-efficiëntie van de sector, de circulaire economie, evenals digitalisering en het toegankelijker maken van het toerisme. De maatregel is in het steunpakket opgenomen om mee te kunnen doen aan een nieuwe ronde van Europese steun. Vrijdag 3 december gaf de Europese Commissie toestemming voor de eerste uitbetaling van 10 miljard euro aan Spanje.

De toegekende leningen kunnen maximaal 75% van de kosten van projecten financieren. Ook mag het bedrag niet hoger zijn dan het eigen vermogen van de onderneming en er is een maximum van 6 miljoen euro.

109,8 miljoen voor de renovatie van historisch erfgoed

In diezelfde lijn zullen de autonome regio’s 109,8 miljoen euro aan directe subsidies ontvangen voor het onderhoud en renovatie van historisch erfgoed. Het gaat om 37 locaties van cultureel belang, voornamelijk in het Spaanse binnenland en in kleine gemeentes. Liefst 1.000 Spaanse monumenten dreigen momenteel te verdwijnen en staan daarom op de ‘Rode lijst van Erfgoed’. 

Het gaat concreet om bijvoorbeeld 62 miljoen euro voor de pelgrimsroute naar Siantiago de Compostela, 3 miljoen euro voor de pelgrimsroute Camino Ignaciano de Manresa en 45 miljoen euro voor 15 Spaanse Werelderfgoedsteden die elk 3 miljoen euro zullen ontvangen.

Ook wordt in Alcalá de Henares (Madrid) de Plaza de Cervantes gerenoveerd, in Cáceres en Cuenca zal er worden gewerkt aan de stadsmuren en in Toledo gaan subsidies naar het herstel van de historische tuinen van La Vega, Sisebuto en Recaredo.

Dit vind je misschien ook leuk