Elektriciteit Spanje voor eerst in geschiedenis boven 300 euro per MWh

door admin
Elektriciteit Spanje voor eerst in geschiedenis boven 300 euro per MWh

De stijging van de aardgasprijs, de stijging van de CO2-emissierechten (CO₂) en de afwezigheid van wind brengen elektriciteit op gemiddeld 302,48 euro per MWh, blijkt uit gegevens van de Operador del Mercado Ibérico de Enrgía (OMIE). Dat is 3% meer dan dinsdag, toen ook het record werd gebroken, en bijna zes keer meer dan een jaar geleden.

De prijsstijging komt voor in heel Europa, met prijzen boven de 300 euro op alle grote continentale markten: op de Franse groothandelsmarkt kost de MWh deze woensdag 353 euro; en in Duitsland 344 euro. Buiten de EU, in het Verenigd Koninkrijk schiet het licht deze woensdag omhoog naar 470 euro per MWh.

Goedkoopste periode nog steeds 252 euro

In Spanje zal elektriciteit tussen zeven uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds in alle tijdzones de grens van 300 euro per MWh overschrijden. Iets dat nog nooit eerder is voorgekomen. Bovendien zakt de prijs op geen enkel moment van de dag onder de 250 euro. Die prijs was een half jaar geleden nog ondenkbaar op de Spaanse elektriciteitsmarkt. Zoals gebruikelijk wordt de hoogste prijs geregistreerd tussen acht en negen ’s avonds, wanneer elke megawattuur 345 euro kost, ook een historisch record. Op dinsdag kostte elektriciteit 320 euro, bijna 8 procent minder. 

Het goedkoopste dagdeel voor gebruikers van de gereguleerde markt (40% van het totaal) om hun vaatwassers of wasmachines aan te zetten zal tussen 4 en 5 uu r ’s ochtends zijn en 252 euro per MWh kosten. Dat minimum zou eveneens een of twee jaar geleden ondenkbaar geweest zijn. Toen lag de gemiddelde dagprijs rond de 40 of 50 euro per MWh. 

Nog vier maanden belastingverlaging

Kort voordat deze gegevens bekend waren, heeft minister Montero van Financiën en Publieke Functie het parlement laten weten de belastingverlaging nog voor het gehele eerste kwartaal van volgend jaar te verlengen. De verlaging werd goedgekeurd door de regering om de stijging van de elektriciteitsprijs in te dammen. Het doel van deze uitbreiding is om te proberen de impact van de stijging van de groothandelsmarkt op de portemonnee van huishoudens te verzachten. Vooral omdat alle tekenen wijzen op een turbulent eerste deel van 2022 op de elektriciteitsmarkten.

De verlenging van de belastingverlaging zal gevolgen hebben voor de drie belastingen die in november zijn verlaagd of rechtstreeks zijn afgeschaft: de btw op de elektriciteitsrekening ging van 21% naar 10%, de door bedrijven betaalde opwekkingsbelasting —voorheen 7%, nu vrijgesteld — en de speciale belasting op elektriciteit —die ging van 5,11% naar 0,5%, het minimum toegestaan ​​door de Europese Commissie. Tot nu toe liepen deze verlagingen door tot januari. Nu worden ze verlengd tot eind april.

Deze buitengewone maatregelen hebben de druk op de rekening van huishoudens aanzienlijk verminderd. De belofte van de regering dat de gemiddelde elektriciteitsrekening niet hoger zal zijn dan wat in 2018 werd betaald, is echter nog ver weg.

De elektriciteitsprijsindex stijgt volgens statistiekbureau INE in november met 47% op jaarbasis, met een cumulatieve stijging van meer dan 43% tot nu toe in 2021. 

Dit vind je misschien ook leuk