
In de afgelopen maanden hebben de inflatiestijging, de logistieke problemen en de toegenomen onzekerheid over het verdere verloop van de pandemie roet in het eten gegooid van een eerdere, positievere, prognose. Analisten van het IMF voorzien nu een groei van 4,6 procent dit jaar en 5,8 procent in 2022. Dat is respectievelijk 1,1 en 0,6 procentpunt lager dan de prognose van begin oktober.
ADVERTENTIE
De huidige IMF-voorspelling komt aardig overeen met die van de Spaanse Bank, die voor dit jaar een economische groei van 4,5 procent voorziet en nog eens 5,4 procent in 2022. Beide prognoses liggen een stuk lager dan die van de Spaanse regering, die dit jaar een groei van 6,5 procent en volgend jaar zelfs van 7 procent verwacht.
Herstellende van historische daling
Ondanks de naar beneden bijgestelde verwachting, vindt het IMF dat Spanje herstellende is van de historische daling van 10,8 procent (van het bruto binnenlands product) in 2020. Daarmee is volgens het IMF het beleid van de Spaanse regering cruciaal en passend gebleken en de vaccinatiecampagne uiterst effectief.
Desondanks dringt het IMF erop aan het geld uit het Europese noodfonds op adequate aan te wenden, zodat het bbp hiermee in 2022 met 1,5 tot 2 procentpunten omhoog kan gaan. Ook wijst het Internationale muntfonds Spanje op het belang van een duurzaam fiscaal plan en een toename van het aantal vaste arbeidscontracten.
Fiscale duurzaamheid
De nodige en effectieve maatregelen die de Spaanse overheid heeft getroffen om de pandemie het hoofd te kunnen bieden hebben ertoe geleid dat 2021 afgesloten wordt met een historisch hoge staatsschuld die rond de 120 procent van het bbp ligt. Dit maakt Spanje volgens het IMF kwetsbaar en daarom moet het land ervoor zorgen een fiscale marge voor de toekomst te hebben. Wordt deze marge niet gecreëerd, dan vreest het IMF dat de staatschuld niet meer onder het pre-pandemische niveau zal komen.
Geen vastgoedzeepbel verwacht
Wat de toekomst van de Spaanse woningmarkt betreft, is het IMF positief over huursubsidies voor kwetsbare gezinnen, de belastingverhoging voor eigenaren van leegstaande woningen en de uitbreiding van het aantal woningen in de sociale huur- en koopmarkt. Hoewel nog niet gevreesd wordt voor een nieuwe vastgoedzeepbel, adviseert het IMF Spanje wel de stijging van de huizenprijzen goed “in de gaten te houden”.