Spanje nog steeds het Europese land met de hoogste werkloosheid

door admin
Spanje nog steeds het Europese land met de hoogste werkloosheid

Eind november registreerde Spanje een werkloosheidspercentage van 14,1 procent, dat is meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde van 6,5 procent. In Nederland daarentegen was de werkloosheid nooit zo laag en staat met 2,7 procent na Tsjechië (2,2 procent) op de tweede plaats van landen met de laagste werkloosheid. Dit blijkt uit gegevens die het Europees statistiekbureau Eurostat afgelopen maandag bekendmaakte. 

Ook in absolute getallen meeste werklozen

Spanje had niet alleen in november de koppositie als het om de hoogste werkloosheid gaat, maar had deze toen al voor de zesde maand op rij. Ook in absolute getallen werden eind november van het vorig jaar in Spanje de meeste werklozen geregistreerd. Dat waren er 3,2 miljoen; dat komt erop neer dat van de 10 werklozen uit de Eurozone er 3 uit Spanje komen. 

Jeugdwerkloosheid

Ook als gekeken wordt naar de werkloosheid onder jongeren is de situatie in Spanje zorgwekkend. Het werkloosheidspercentage in de leeftijdscategorie tot en met 25 jaar is zelfs 30 procent. Dat is het op één na hoogste percentage binnen de EU, alleen in Griekenland is de jeugdwerkloosheid groter. In Spanje zijn ongeveer 500 duizend jongeren op zoek naar een baan.  

Volgens gegevens van Eurostat is de arbeidsmarkt van Spanje nog niet terug op het niveau van voor de coronapandemie. Eind februari 2020 was het werkloosheidspercentage 13,8 procent, dat is 0,3 procent lager dan eind november 2021. Het is zeer goed mogelijk dat met de cijfers van december 2021 erbij, er een andere situatie ontstaat. Volgens de Spaanse regering zijn er inmiddels weer meer premiebetalende mensen dan voor aanvang van de pandemie. Daarbij moet echter wel in acht worden genomen dat werknemers voor wie een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE is getroffen, meegerekend worden als premiebetalende werknemers. 

Structureel probleem

Als de tijdelijk werklozen buiten beschouwing worden gelaten, moeten volgens de Spaanse denktank Funcas nog 100 duizend mensen een baan vinden om terug te zijn op het pre-pandemische niveau.

Hoe je het ook bekijkt, met een werkloosheidspercentage dat al sinds 2008 niet meer onder de 10 procent is geweest, is het wel duidelijk dat Spanje met een hardnekkig probleem te maken heeft dat grote gevolgen heeft voor de economie.  

Dit vind je misschien ook leuk