Prostituees in Spanje ook in problemen door pandemie

door admin
Prostituees in Spanje ook in problemen door pandemie

Een Spaans onderzoek onder prostituees in vijf autonome regio’s wil daar verandering in brengen en onthult hoe covid-19 de verborgen wereld van prostitutie heeft beïnvloed. Uit het onderzoek blijkt dat de levensstandaard van de ondervraagde vrouwen behoorlijk is gedaald sinds het begin van de pandemie. Bovendien hebben weinig van hen vertrouwen in een betere toekomst. 

Vrouwen vooral van buitenlandse afkomst

De studie is uitgevoerd door de vereniging “In Gender” en werd woensdag woensdag gepresenteerd in Albacete. Het werk is gebaseerd op enquêtes van prostituees uit Castilla-La Mancha, Castilla y León, Madrid, Andalusië en Extremadura. De meeste ondervraagden zijn van buitenlandse afkomst. De prostituees komen vooral uit Colombia, Paraguay, de Dominicaanse Republiek en Roemenië en hebben een gemiddelde leeftijd van 38 jaar. Hun werkervaring ligt tussen de vijf en tien jaar. 

Volgens deze studie heeft de komst van de pandemie de vrouwen veelal gedwongen om de plaats waar ze zich prostitueren te veranderen. Vroeger werkten ze vooral in clubs. Meer dan de helft van de ondervraagde prostituees geeft aan haar werkzaamheden nu uit te voeren in flats. Vóór de komst van Covid-19 was dat 36%.  

Veel prostituees konden basiskosten niet dekken

Bovendien heeft de pandemie hen flink geraakt in hun portemonnee. 54,8% van de ondervraagden zegt dat ze tijdens de pandemie niet in staat zijn geweest om de kosten van huisvesting, huur en basisbenodigdheden te dekken. Sterker nog, 17% is het afgelopen jaar zelfs gestopt met prostitutie. Ongeveer 80% heeft minder inkomen dan voorheen. Vóór de pandemie verdienden ze tussen 1.000 en 2.000 euro per maand en nu varieert dat bedrag tussen 500 en 1.000 euro. Daar komt nog bij dat 57% van de ondervraagden de tarieven voor seksuele diensten heeft moeten verlagen.

Aan de andere kant is slechts 6% van deze vrouwen in staat geweest om hetzelfde bedrag als vóór de pandemie naar hun families in hun land van herkomst te blijven sturen. 64,1% heeft enige vorm van sociale bijstand nodig gehad.

Hygiënemaatregelen goed gevolgd

Positief is dat meer dan 80% zegt niet besmet te zijn geweest met covid en dat de meerderheid van de vrouwen zich houdt aan de hygiënemaatregelen (gebruik van een masker en hydroalcoholische gel) tijdens het contact met hun klanten.

Somber toekomstbeeld

Over hun toekomst denken ze niet positief. Net meer dan 50% denkt dat hun leven hetzelfde of slechter zal zijn dan vóór de pandemie. 33% heeft een optimistischer visie en denkt dat het beter zal zijn.

Geen bijstand dus aangewezen op voedselbank

Miguel Angel del Olmo, woordvoerder van onderzoekers, concludeert dat “met de sluiting van de hostessclubs 80% van de prostituees zonder werk of sociale bijstand kwam te zitten, de meerderheid is immigrant. Ze hebben een ongekende sociale noodsituatie meegemaakt, met een toename van hun kwetsbaarheid omdat, hoewel sommigen afhankelijk waren van hun familie en vrienden, anderen met rust werden gelaten en hun toevlucht moesten nemen tot instellingen zoals voedselbanken.

Dit vind je misschien ook leuk