
In nauwelijks 13 uur tijd, sinds de eerste berichten over de invasie binnenkwamen, is de prijs van gas al rond 13 euro gestegen in de dagelijkse markt. Hetzelfde geldt voor elektriciteit. Dit komt neer op een stijging van één euro voor elk uur dat verstrijkt.
ADVERTENTIE
De spotmarkt heeft direct invloed op wat eindgebruikers betalen voor hun gasrekening. Bovendien oefent deze een opwaartse druk uit op de groothandelsmarkt voor elektriciteit, of pool. Een deel van de elektriciteitsproductie in Spanje wordt namelijk uitgevoerd met thermische centrales met gecombineerde cyclus, en die gebruiken gas om te functioneren.
Oekraïne heeft de neerwaartse trend doorbroken die zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen de afgelopen weken vertoonden. Gas sloot afgelopen woensdag op 87 euro per megawattuur en is nu al boven de 100 gesprongen.
Elektrische pool
De elektriciteitspool schoot aan het begin van de week al omhoog door de escalatie van de spanningen in het Oekraïense conflict. Maandag stond een megawattuur op 180 euro, woensdag kwam het al boven de 200 euro per megawattuur uit. In de afgelopen 24 uur steeg de pool in één keer met ongeveer 30 euro. Dat wil zeggen, gemiddeld iets meer dan één euro per uur. Dat betekent een sterkere escalatie dan bij gas. Voor morgen, vrijdag, ligt de verwachte prijs rond de 240 euro per megawattuur.
Zorgwekkende toekomst
Hoe zorgwekkend ook, het ergste is niet zozeer het onmiddellijke effect op de markt, maar eerder het effect van de oorlog op middellange en lange termijn. In slechts een paar uur tijd heeft het conflict de termijnmarkt voor gas en elektriciteit waar energieleveringscontracten voor de komende maanden en jaren worden verhandeld, gebroken.
Na de sterke stijgingen van 2021 volgde de laatste weken enige stabilisering. Nu is de termijnmarkt opnieuw uit de hand gelopen. Voor leveringen in 2022 zakt de lichtprijs niet onder de 200 euro. Enkele maanden geleden werden vanaf april prijzen onder die grens verwacht. Niet langer. Het probleem kan zich zelfs tot 2023 uitstrekken.
Jarenlang lagen de cijfers die als normaal werden beschouwd tussen de 40 en 60 euro per megawatt. Voor gasleveringen gaan alle futures-contracten omhoog en is het de komende maanden niet meer mogelijk om prijzen onder de 80 euro te zien.