Orange en MásMóvil fuseren tot provider die goed is voor 20 miljard euro

door admin
Orange en MásMóvil fuseren tot provider die goed is voor 20 miljard euro

Tot nu toe was de meest relevante fusie de aankoop van Airtel door Vodafone in het jaar 2000 tegen een waarde van meer dan 24 miljard euro. In het akkoord tussen Orange en MásMóvil staan een aantal voorwaarden. De krant Expansión noemt als eerste dat beide partijen 50% van de aandelen in handen houden. De CEO van het fusiebedrijf wordt voorgesteld door MásMóvil  en Orange mag de voorzitter van de Raad van Bestuur en de financieel directeur aanwijzen. Voorts gaat het nieuwe bedrijf in het derde jaar na de samengang naar de beurs. Geruchten over een mogelijke fusie van Orange en MásMóvil deden al jaren de ronde, maar zijn de afgelopen maanden flink toegenomen.

Besparingen van 450 miljoen op jaarbasis

Deze fusie van bijna 20.000 miljoen euro wordt de belangrijkste operatie in de telecommunicatiesector in Spanje sinds het jaar 2000. De deal zal van de nieuwe entiteit een concurrent maken met een omzet van 7,5 miljard euro. Met de fusie verwachten de twee bedrijven 450 miljoen euro per jaar te besparen door kostenbesparingen en netwerkoptimalisatie.

Vóór het derde kwartaal fusie rond

De twee bedrijven bevinden zich in een periode van exclusieve onderhandelingen. Dat betekent dat ze niet met andere partijen mogen onderhandelen, tenzij de overeenkomst wordt verbroken. De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 worden ondertekend en vóór het einde van het tweede kwartaal van 2022 afgerond.

Fusie “gunstig voor de consumenten”

Meinrad Spenger, CEO van MásMóvil, zei over de overeenkomst: “Om het leiderschap op het gebied van glasvezel- en 5G-infrastructuren te verzekeren, evenals de levering van een uitzonderlijke service in Spanje, hebben we sterke operators met duurzame bedrijfsmodellen nodig. De combinatie van Orange en MásMóvil zal gunstig zijn voor de consumenten, de telecommunicatiesector en de Spaanse samenleving als geheel”.

“Succes voor beide bedrijven”

De CEO van Orange, Stéphane Richard, merkte op: “Ik ben zeer verheugd deze joint venture met MásMóvil aan te gaan. Dankzij onze lange en succesvolle samenwerking kunnen we een sterke concurrent worden, die in staat is de belangrijke investeringen te doen die nodig zijn om de Spaanse markt volledig te ontwikkelen. Ik reken op de inzet van het hele team van Orange Spanje om van deze kans een succes te maken voor beide bedrijven”.

Movistar zal niet langer de belangrijkste operator zijn

De unie van MásMóvil en Orange betekent een aanzienlijke verandering in de ranglijst van Spaanse operators. Hierbij neemt Telefónica de eerste plaats in op het gebied van telefonie en breedband. Movistar zou alleen zijn leiderspositie in de totale omzet behouden, nog steeds met een goede marge ten opzichte van de als tweede geplaatste groep, Orange+MásMóvil.

Mobiele telefonie

Wat mobiele telefonie betreft zal Movistar naar de tweede plaats gaan, gepasseerd door de gecombineerde 24 miljoen lijnen van Orange en MásMóvil. Vodafone blijft op dezelfde derde positie.

Breedband internet

Bij vast breedband internet een soortgelijk verhaal: de fusie ontneemt de eerste positie van Movistar met 42,1% van de markt en met 1 miljoen extra lijnen. Vodafone staat wederom op de derde plaats en met 19,1% van de markt. 

Dit vind je misschien ook leuk