Modaal inkomen in Spanje ligt ruim onder Europees gemiddelde

door admin
Modaal inkomen in Spanje ligt ruim onder Europees gemiddelde

Het UGT-onderzoek baseert deze conclusie op gegevens van de OESO. Het modaal inkomen in Spanje ligt zelfs 37,7 procent onder dat van Duitsland, 30,3 procent onder dat van Frankrijk en is ook nog 5,2 procent lager dan het gemiddelde inkomen in Italië.

In het onderzoek van UGT komt eveneens naar voren dat het modaal inkomen in Spanje nu relatief lager is vergeleken met 20 jaar geleden. Terwijl het gemiddelde jaarinkomen in de Eurozone in 20 jaar tijd met 12,5 procent steeg, daalde dat in Spanje juist met 1,1 procentpunt. Dat betekent dat een huishouden met een modaal inkomen nu minder te besteden dan 20 jaar geleden. 

Volgens de UGT maakt dit wel duidelijk dat alleen het verhogen van het minimumloon (het SMI) niet genoeg is om iedereen die werkt in Spanje een minimale levensstandaard te garanderen. De vakbond acht de collectieve loononderhandelingen dan ook van cruciaal belang om geleidelijk aan dichter bij het gemiddelde loon van de Europese lidstaten te komen. 

Ook benadrukt de UGT dat het onderzoek de nog bestaande salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Spanje aantoont. De meest recente gegevens uit 2019 laten zien dat vrouwen per jaar gemiddeld 5.252 euro minder verdienen dan hun mannelijke collega’s (21.682 versus 24.938 euro). Concreet betekent dit dat één op de vier vrouwen (25,7 procent) in dat jaar minder verdiende dan het minimumloon, versus iets meer dan één op de tien mannen (11 procent). 

Verhoging SMI van groot belang

De salariskloof tussen mannen en vrouwen nam tussen 2016 en 2019 wel af, dat was precies in de periode waarin het SMI geleidelijk toenam tot 37,4 procent. De UGT concludeert hieruit dat verhoging van het minimumloon een effectief middel is om de salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen te reduceren. Desondanks benadrukt de UGT dat verhoging van het SMI tot 60 procent van het modale inkomen niet genoeg is om voor iedereen een waardig bestaan te garanderen. 

In 2020 leefde namelijk 11,8 procent van de werknemers in Spanje op of onder de armoedegrens. Dat is het op een na hoogste percentage binnen de Eurozone. Een verhoging van het SMI komt volgens de vakbond vooral ten goede aan deze groep mensen die bovendien de grootste gevolgen ondervindt van de huidige inflatie. 

Dit vind je misschien ook leuk