Oorlog en transportstaking beïnvloeden werkgelegenheidscijfers Spanje

door admin
Oorlog en transportstaking beïnvloeden werkgelegenheidscijfers Spanje

Het aantal werklozen daalde in maart naar in totaal 3.108.763 werklozen. Het aantal nieuwe leden voor de Sociale Zekerheid in Spanje groeide van februari op maart met 140.232 premiebetalers waardoor de actieve arbeidsbevolking is gestegen naar bijna 20 miljoen mensen. De toename van ruim 140.000 nieuwe leden van de Sociale Zekerheid is het dubbele ten opzichte van maart 2021, toen het herstel van de arbeidsmarkt voor het eerst voorzichtig duidelijk werd sinds de coronapandemie.

Werkloosheid in Spanje nog altijd hoger dan voor recessie van 2008

Deze cijfers over de werkgelegenheid en de Sociale Zekerheid publiceerden de Ministeries van Werkgelegenheid en Migratie. Ondanks het feit dat de werkloosheid langzaamaan blijft dalen in Spanje, zijn er nog altijd 800.000 meer mensen werkloos dan in de maand voor het uitbreken van de recessie in 2008.

Werkloosheidscijfers maart in Spanje vallen eigenlijk tegen

De werkelijke cijfers van de afname van de werkloosheid en de toename van de werkgelegenheid zijn pessimistischer dan halverwege maart voorspeld door de Spaanse regering. “Als de cijfers worden geanalyseerd op basis van seizoenscorrecties dan valt het tegen”, aldus minister Escrivá van Migratie.

Deze tegenvallende cijfers wijt de Spaanse minister voornamelijk aan de stakingen binnen de transportsector en de oorlog in Oekraïne. De geraakte sectoren laten namelijk normaal gesproken een groei zien in maart. De dienstverleningssector maakte de verliezen van andere sectoren echter weer goed.

Wordt het vaste contrast eindelijk ´normaler´ in Spanje?

Een specifieke trend is echter wel bemoedigend voor de Spaanse economie: Het aantal contracten voor onbepaalde tijd dat werd verstrekt laat een hoogtepunt in de historische reeks zien. Van de ruim 1,6 miljoen contracten die werden getekend, waren er meer dan een half miljoen (30,7 procent) contracten voor onbepaalde tijd. “Het vaste contract is niet langer een uitzondering en wordt geleidelijk aan steeds gebruikelijker”, zo vertelt minister Pérez Rey van Werkgelegenheid.

Dit vind je misschien ook leuk