Oorlog in Oekraïne vertraagt groei economie in Spanje

door admin
Oorlog in Oekraïne vertraagt groei economie in Spanje

Dinsdag 19 april maakte het IMF bekend dat de Spaanse economie minder snel zal groeien dan verwacht en dat er voorlopig nog geen einde komt aan de stijgende inflatie. Deze aangepaste voorspellingen hebben alles te maken met de oorlog die momenteel gaande is tussen Rusland en Oekraïne.

Bijgestelde prognose IMF voor groei Spaanse economie

Sinds de Russische invasie maakte het IMF voor het eerst haar macro-economische prognoses bekend voor 2022 en 2023. De organisatie verwacht dat de Spaanse economie met 4,8 procent zal groeien terwijl het IMF vlak voor het uitbreken van de oorlog nog overtuigd was van een groei van 5,8 procent. De Bank van Spanje blijft volhouden dat de Spaanse economie dit jaar met 7 procent zal groeien.

De Spaanse premier vertelde maandag al dat de verwachte groei in Spanje een neerwaartse trend zal vertonen, hoewel dat volgens hem niet betekent dat Spanje niet verder zal groeien.

Groot verschil verwachting inflatie IMF en Spaanse bank

Voor wat betreft de inflatie verwacht het IMF dat deze dit jaar 5,3 procent zal bedragen en in 2023 zal afnemen tot 1,3 procent. Een behoorlijk verschil met de voorspelling van de Bank van Spanje die verwacht dat de prijzen dit jaar zullen stijgen tot 7,5 procent en in 2023 zullen afnemen tot 2 procent.

Vooralsnog zijn alle analisten ervan overtuigd dat hoewel de economische groei van veel landen naar beneden is bijgesteld deze niet zal leiden tot een recessie, met uitzondering van de landen die direct bij het conflict zijn betrokken. Hiermee worden Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland bedoeld.

IMF heeft grootse verwachtingen van Spaanse economie

Sterker nog, het IMF verwacht zelfs dat Spanje ten opzichte van andere Europese landen een behoorlijke groei zal doormaken en dat het Spaanse BBP weer boven het gemiddelde van de eurolanden uit zal komen. Dit heeft mede te maken met de klap die de Spaanse economie tijdens de pandemie te verwerken kreeg.

Oorlog zorgt voor vertraging herstel wereldeconomie en langere periode van inflatie

Het IMF concludeert dat het conflict tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor een aanzienlijke vertraging van de mondiale economische groei in 2022. Hoewel veel landen aan dezelfde kant staan, en de handelsbetrekkingen met Rusland hebben verbroken, loopt het herstel van de economie na de pandemie wel gevaar.

Het IMF stelt de groei van de wereldeconomie dan ook met 0,8 procent in 2022 en 0,2 procent in 2023 naar beneden bij. Dat betekent dat de werkgelegenheid en de economie in 2026 nog niet op het niveau zal zijn van voor de pandemie. In de eurozone groeit de economie naar verwachting met 2,8 procent. In januari verwachtte het IMF nog een groei van 3,9 procent voor de eurolanden.

Dit vind je misschien ook leuk