Duitsland steunt Spanje bij plannen voor megafabriek voor zonnepanelen

door admin
Duitsland steunt Spanje bij plannen voor megafabriek voor zonnepanelen

Het initiatief kwam op tafel na een samenwerking van verschillende Duitse en Spaanse partijen, waaronder het Ministerie van Ecologische Transitie in Spanje, en na samenkomst van vertegenwoordigers uit meerdere landen binnen het project IPCEI. Dit is een geïntegreerd Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven uit diverse EU-lidstaten die bijdragen aan strategische Europese doelen.

Europa minder afhankelijk van China

In januari 2022 kwam dit initiatief naar voren met het doel om de Europese zonne-energiesector weer op te bouwen en zo minder afhankelijk te zijn van de productie van zonnepanelen uit China. Momenteel komen namelijk bijna alle zonnepanelen uit dat land. Deze week wordt in Brussel besloten over de toekomst van de ontwikkeling van zonne-energie in Europa en welke investeringen de EU zal doen op dit vlak.

Het European Solar Manufacturing Council (ESMC) is vastbesloten dat Europa zijn positie in het fabriceren van zonnepanelen en alle toebehoren weer herovert. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de ESMC ervoor gezorgd dat er meer dan vijftig Europese productiebedrijven samenwerken om de productie van zonnepanelen weer grootschalig op te starten in Europa.

Productie zonnepanelen Europa loopt ver achter

De Spaanse nieuwssite Eleconomista.es schreef op dinsdag dat Europa elk jaar een tekort heeft van meer dan 7,88 miljard euro voor de aankoop van zonnepanelen buiten het Europese continent. Momenteel is Europa in staat om slechts 0,4 procent van de wereldwijde productie in zonnecellen en 4 procent van de zonnepanelen te produceren.

Hernieuwbare energie op agenda Europese Commissie

Medio 2021 heeft de Europese Commissie hernieuwbare energie opgenomen als een van de kerndoelstellingen voor de industriesector. Koolstoffen moeten zoveel mogelijk worden verbannen uit de industrie. In het kader hiervan heeft het Spaans-Duitse initiatief de EC verzocht om financiële steun om een strategie te ontwikkelen en bedrijven aan te trekken om vervolgens de gekozen strategie vorm te geven na groen licht van de EC.  

Ambitieuze doelstellingen na inval Oekraïne

Hoewel de zoektocht naar hernieuwbare energie al op de planning stond van de Europese Commissie, heeft de Russische inval in Oekraïne ervoor gezorgd dat deze plannen in een stroomversnelling zijn geraakt. Momenteel bedraagt het huidige geïnstalleerde vermogen aan zonne-energie in Europa 164,9 GW. Na de Russische inval in Oekraïne streeft de EC naar een vermogen van 585 GW tegen 2030.

Dit vind je misschien ook leuk