Huizenprijzen rijzen de pan uit in Spanje

door admin
Huizenprijzen rijzen de pan uit in Spanje

De situatie is vooral ernstig in grote steden zoals Madrid en Barcelona, waar de prijzen op jaarbasis al 11 maanden blijen stijgen. De gegevens van Tinsa komen sterk overeen met die van het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE), die woensdag bekend zijn gemaakt. Het INE stelt dat de prijs van vrije woningen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,5% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, aldus de overheidsinstantie. Dit is de grootste stijging op jaarbasis in de afgelopen 15 jaar. 

Prijzen torenhoog, maar nog lager dan in 2007

Ondanks deze opwaartse trend heeft de consument nog steeds niet te lijden onder de exorbitante prijzen die tijdens de baksteenhausse van de jaren 2000 werden genoteerd. De prijzen zijn met 31% gestegen sinds het dieptepunt in februari 2015 na de financiële crisis, maar liggen nog steeds 21,9% onder het piekniveau van 2007, toen de vastgoedzeepbel barstte. 

Wel hausse, geen zeepbel

Deskundigen sluiten uit dat Spanje met een nieuwe vastgoedzeepbel wordt geconfronteerd. Het is niet zo dat de vastgoedsector een zeepbel heeft, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat wanneer de rente stijgt, het inkomen van gewone burgers daalt. Het is dus mogelijk dat de vraag afneemt en dat er een lichte prijscorrectie komt. 

We hebben niet te maken met een vastgoedzeepbel, maar er is wel een vastgoedhausse. In sommige delen van het land stijgen de prijzen zeer snel door de economische context, rentestijgingen en inflatiedruk. Dit alles zal ertoe leiden dat de spaarcapaciteit van de gemiddelde burger zal afnemen, wat weer een domino-effect heeft op de woningmarkt. Er zullen minder transacties worden verricht. De prijzen zullen niet zo sterk blijven stijgen als ze tot nu toe gedaan hebben.

Veel burgers spaarden tijdens de pandemie geld uit vanwege de bestaande reisbeperkingen. Spanjaarden zijn zeer conservatief als het op het beheer van hun geld aankomt en hebben een zekere voorliefde voor ‘bakstenen’. Om die reden blijft huisvesting voor veel burgers een interessant goed, omdat het hen in staat stelt winst te maken door te verhuren. 

De rechtstreekse aankoop van woningen is voor Spaanse consumenten gewoonlijk de reguliere manier om de onroerendgoedmarkt te betreden. Door de hoge investering is dat nu voor veel Spanjaarden maar beperkt mogelijk.  

Dit vind je misschien ook leuk