Aantal rijken in Spanje voor het eerst sinds 2013 gedaald door pandemie

door admin
Aantal rijken in Spanje voor het eerst sinds 2013 gedaald door pandemie

Na zes jaar ononderbroken groei daalde in 2020 het aantal rijksten in Spanje tot 11.113, een daling van 6,7% ten opzichte van een jaar eerder en de eerste daling sinds 2013, volgens de laatste gegevens van de Spaanse belastingdienst. 

Na in 2013 een dieptepunt te hebben bereikt als gevolg van de financiële crash – met slechts 4.553 aangiften van meer dan 601.000 euro, na een daling met bijna 24% tussen 2007 en 2008 – groeide het aantal van de rijkste belastingbetalers in recordtempo. In 2018 overtrof het de niveaus van voor de crisis, en in 2019 bereikte het een historisch hoogtepunt. Ook al is het in 2020 gedaald, het niveau blijft het hoogste sinds 2017. 

Uit de gegevens kan niet worden opgemaakt hoeveel belastingbetalers miljonair zijn, aangezien er geen uitsplitsing is boven 601 000 euro. De statistieken worden samengesteld op basis van belastingaangiftegegevens en worden met een vertraging van twee jaar gepubliceerd. Dit betekent dat de meest recente beschikbare informatie, die maandag is bekendgemaakt, betrekking heeft op inkomsten die in 2020 zijn verkregen en in 2021 zijn gedeclareerd. De gevolgen van de pandemie en het effect van overheidssteun die is ingezet om de schade te beperken, zoals plannen voor tijdelijke werkloosheid (ERTE) of buitengewone steun voor zelfstandigen zijn hierin meegenomen.

Totaal aantal aangiften gestegen

Het aantal totale aangiften is in 2020 ten opzichte van 2019 met 2,9% gestegen tot 21,6 miljoen belastingplichtigen. In de statistieken van de belastingdienst worden de belastingaangiften ingedeeld in 10 schijven, die worden gedifferentieerd naar gelang van het bedrag. De grootste groep wordt gevormd door de som van de laagste helft, tot 21.000 euro: deze belastingplichtigen zijn goed voor meer dan 60% van het totaal, met 13,1 miljoen aangiften, en zijn met 4,5% gestegen ten opzichte van 2019. De hoogste schijf, waarin inkomens boven 601.000 euro zijn samengebracht, vertegenwoordigt slechts 0,05% van het totaal.

Waar wonen de rijksten van Spanje?

Het merendeel van de rijkste belastingbetalers is geconcentreerd in Madrid – de enige gemeenschap die een vermindering van 100 % van de vermogensbelasting kent – gevolgd door Catalonië, met respectievelijk 5.176 en 2.624 belastingbetalers. In beide regio’s is sprake van een daling ten opzichte van de periode vóór de invoering van de richtlijn. Als deze hogere schijf wordt opgeteld bij de vorige schaal, die van 150.000 tot 601.000 euro loopt, is er ook sprake van een daling. De daling geldt zowel in absolute termen, van 118.602 nederzettingen naar 114.507, als in percentage van het totaal, van 0,57% naar 0,53%, ten opzichte van 2019. 

Economische activiteit

In de statistieken over de personenbelasting wordt het gemiddelde inkomen ook uitgesplitst naar het soort economische activiteit. In 2020 is het aangegeven inkomen voor zowel werknemers als zelfstandigen gedaald ten opzichte van 2019. Na aftrek van bijdragen en andere uitgaven verdiende de eerste groep gemiddeld 22.609 euro, tegenover het maximum van 23.171 euro in het voorgaande jaar. De tweede groep gaf gemiddeld 13.643 euro op bijna 10% minder dan het voorgaande jaar. In het geval van zelfstandigen die bijdragen betalen in het kader van het modulaire stelsel, een stelsel dat slechts een beperkt aantal activiteiten kan dekken tot een maximumomzet, bedroeg de daling meer dan 45%, tot 5.525 euro. 

Beurscrash

Een aanwijzing voor de daling van het aantal rijkste belastingplichtigen kan worden gevonden in de ontwikkeling van de aandelenmarkten en de daling van de dividenden tijdens het pandemiejaar. De reden is eenvoudig en heeft te maken met de samenstelling van het inkomen, die sterk verschilt naar gelang van het beschouwde segment van de bevolking: inkomen uit arbeid neigt ertoe veel belangrijker te zijn voor de middeninkomens en de lage inkomens, terwijl financieel kapitaal een veel groter specifiek gewicht heeft voor de rijksten.

Slechtste beursjaar in tien jaar

2020 was een zwart jaar voor de aandelenmarkten en de bedrijfswinsten: de Ibex 35, de belangrijkste Spaanse index, sloot het jaar af als het slechtste in tien jaar en boekte een verlies van meer dan 15%. De statistieken van de belastingdienst weerspiegelen ten dele deze terugval: voor de rijkste belastingplichtigen was de daling groter, in de dubbele cijfers, voor inkomsten uit kapitaal – dividenden, rente, enz. – en vermogenswinsten, vergeleken met inkomsten uit arbeid.

Miljonairs

Ondanks de terugval in 2020 herstellen de beurzen zich meestal snel en alles wijst erop dat de rijksten in de volgende editie van de belastingaangifte weer zullen gaan groeien. Uit de gegevens van de belangdienst kan het aantal miljonairs niet worden herleid, maar volgens het laatste verslag van de vermogensbeheerder Capgemini, dat half juni is gepubliceerd, blijkt dat de rijken in Spanje- in dit geval de miljonairs en al het vermogen dat zij vergaren, afgezien van het inkomen – vorig jaar zowel in aantal als in totaal vermogen zijn toegenomen. 

Dit vind je misschien ook leuk