Tijdperk Boris Johnson en Brexit kost Spanje 18 miljard euro

door admin
Tijdperk Boris Johnson en Brexit kost Spanje 18 miljard euro

De Brexit heeft Spanje 18 miljard euro aan handel met het Verenigd Koninkrijk gekost, schrijft expansion.com vandaag (donderdag). In 2021, het eerste volledige jaar van de Brexit – bedroeg de export van goederen en diensten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Spanje 13.1 miljard pond (zo’n 15.3 miljard euro).

Minder dan tijdens de pandemie

Dat is zelfs een lager volume dan de 14.1 miljard pond van 2020, het pandemie-jaar. De Britse export naar Spanje is ver verwijderd van het record van £ 19,5 miljard die in 2019 werd bereikt, vóór Covid en Brexit.

Invoer uit het VK

Wat betreft de invoer uit het Verenigd Koninkrijk, van goederen en diensten uit Spanje, gebeurt iets vergelijkbaars. In 2021 bedroegen de verzendingen van Spanje naar het Verenigd Koninkrijk 22.4 miljard pond (26.2 miljard euro). De handel van Spanje naar het Verenigd Koninkrijk was in 2021 vergelijkbaar met die van 2020 (22,2 miljard pond). Met andere woorden, zo schrijft Expansión, de Brexit heeft er in dit geval voor gezorgd dat de handel niet kon herstellen van de pandemie.

De gegevens van 2021 staan ​​ver af van het buitenlandse handelsrecord ter waarde van 31, 6 miljard pond dat Spanje in 2019 had met het Verenigd Koninkrijk. Tussen wat er sinds 2019 aan import en export aan beide kanten verloren is gegaan, is de totale handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje nu 18 miljard euro kleiner dan in 2019, blijkt uit gegevens van het Britse nationale bureau voor de statistiek.

Spanje zesde handelspartner van VK

Spanje behoort tot de zes Europese landen met de meeste commerciële uitwisselingen met het Verenigd Koninkrijk, na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Italië.

Dit vind je misschien ook leuk