
De voortgangsindicator werd dinsdag gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek. De lichte daling van de CPI wordt ondanks dat de prijzen van onder meer elektriciteit, voedsel en restaurants de inflatie hebben opgedreven, verklaard door de dalende brandstofprijzen. In augustus stegen deze prijzen nog. Het nu gemelde inflatiecijfer is het hoogste in de afgelopen 38 jaar.
ADVERTENTIE
Bekijk ook: Inflatie in Spanje in juli hoogste in 40 jaar
Minister Calviño van Economische Zaken zei in een reactie op de cijfers op TVE dat de regering verwacht dat de inflatie de komende maanden zal blijven dalen. De econoom José Moisés Martín lijkt het daarmee eens te zijn. Tegen radiozender SER zei hij: "Tenzij we verrassingen hebben en afgezien van een mogelijke oplossing rond het probleem van het Russische gas, is het normaal dat we de komende maanden een lichte daling van de algemene inflatie zien". Martín wijst die matiging toe aan de angst voor een recessie en de acties van de centrale banken. Wel voorspelt hij dat de kerninflatie nog even zal blijven stijgen.
Kerninflatie
De kerninflatie (exclusief onbewerkte voedingsmiddelen en energieproducten) steeg in augustus met drie tienden tot 6,4%, een percentage dat, indien bevestigd, het hoogste zou zijn sinds januari 1993.
De problemen van een boer met torenhoge inflatie
SER toont het voorbeeld van boer Antonio Pino om meer inzicht te geven in de problematische kant van de inflatie. Deze boer heeft een kleine familieboerderij voor de productie en verkoop van groenten in Cabra (Córdoba), en lijdt acuut onder inflatie: "Elektriciteit, brandstof, meststoffen, alles is gestegen... en dat betekent dat de winstmarge die al klein is nu nog kleiner wordt". Bedenk hierbij dat boeren de prijzen waartegen ze hun producten verkopen niet bepalen, maar dat het product waard is wat de markt betaalt. Boeren verkopen herhaaldelijk met verlies. "Je bent gedwongen bederfelijke producten te verkopen voor wat ze geven". Een onhoudbare situatie voor veel boeren als het zo doorgaat.
De duurste elektriciteit in de geschiedenis
Augustus wordt afgesloten als de maand met de duurste elektriciteit in de geschiedenis, met een gemiddelde prijs op de groothandelsmarkt boven de 290 euro per megawatt/uur (MWh). Hierdoor komt de gemiddelde elektriciteitsrekening deze maand boven de 110 euro uit.
Bekijk ook: Inflatie Europa bereikt historisch record met nog hogere prijzen in Spanje
De situatie is echter niet de slechtste in Europa dankzij de Iberische uitzondering. Frankrijk was bijvoorbeeld op dinsdag het land van de EU met de hoogste elektriciteitsprijs: bijna 1.000 euro per megawattuur. Deze dinsdag zal elektriciteit in Spanje stijgen tot 459,4 euro/MWh, de op twee na hoogste prijs.
"Noodinterventie" van de energiemarkt door EU
Met dit soort elektriciteitsprijzen heeft de Europese Unie een radicale wending genomen in haar beleid en een "noodinterventie" van de energiemarkt aangekondigd. Volgens EU-voorzitter Úrsula von der Leyen is het doel om te voorkomen dat Rusland energieprijzen vaststelt. Spanje vraagt al maanden om dit voorstel.
"Een jaar is verloren gegaan"
Teresa Ribera, de derde vice-president van de regering en minister voor de Ecologische Transitie reageerde verheugd op dit bericht dat Brussel openstaat om in te grijpen op de elektriciteitsmarkt, maar uitte ook de kritiek "dat een jaar verloren is gegaan".