
De afgelopen jaren waren ongekend uitdagend voor de Europese overheidsfinanciën. Eurostat meet elk jaar diverse indicatoren die iets zeggen over de financiële gezondheid van landen. In meerdere eurolanden zijn tussen 2019 en 2021 de overheidsschulden met dubbele procentpunten gegroeid.
ADVERTENTIE
Spanje bereikte eerder dit jaar al hoogste staatsschuld aller tijden
In het geval van Spanje bedroeg de stijging zelfs meer dan 20 procent. In 2019 bedroeg de overheidsschuld namelijk 98,2 procent van het bbp en in 2021 is dit percentage gestegen naar 118,3 procent. Een recordniveau ondanks een lichte daling in 2020. In het tweede kwartaal van dit jaar werd al bekend dat de Spaanse overheidsschuld een historisch maximum bereikte. In augustus 2022 bedroeg de staatsschuld 1,49 biljoen euro.
Deze stijging van ruim 20 procent van de Spaanse overheidsschuld ligt ver boven de gemiddelde stijging van 11,5 procent van de overheidsschuld van alle eurolanden bij elkaar. In Nederland steeg de overheidsschuld bijvoorbeeld licht van 48,5 procent van het bbp in 2019 naar 52,4 procent in 2021. Vergelijkbare economieën van Spanje, zoals Italië, lieten ook grotere stijgingen zien (van 134,1 procent naar 150,3 procent) maar lang niet zo’n extreme stijging als in Spanje.
Erfenis van voor de crisis doet Spanje de das om
Volgens analisten van Eurostat kan deze extreme stijging niet alleen aan de coronacrisis worden toebedeeld. Alle landen hebben hier namelijk last van gehad. Volgens hen is dit een erfenis van ver voor de crisis en heeft de reeds bestaande overheidsschuld ertoe geleid dat het niveau van de overheidsuitgaven de afgelopen jaren ruim boven de 50 procent van het bbp lag.
Brussel stelt dat de overheidsschuld van landen onder de 60 procent van het bbp zou moeten liggen voor een gezonde financiële situatie. In werkelijkheid halen slechts 14 van de 27 landen van de Europese Unie dit.