Werkgelegenheid Spanje groeide het hardst van heel Europa

door admin
Werkgelegenheid Spanje groeide het hardst van heel Europa

In de maanden juli, augustus en september gaat Spanje van alle Europese landen aan kop als het gaat om de groei van werkgelegenheid. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de werkgelegenheid met 1,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en zelfs met 2,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Spanje met kop en schouders boven Europa uit

De cijfers van de werkgelegenheid in de Europese landen werd op donderdag bekendgemaakt door Eurostat. De gemiddelde werkgelegenheid nam in het derde kwartaal toe in de eurozone met 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Toch steekt Spanje hier met kop en schouders bovenuit. Nederland neemt na Spanje een tweede plek in met een groei van 0,5 procent. De grootste dalingen van de werkgelegenheid werden genoteerd in Finland (0,8%), Roemenië (-0,6%) en Polen (-0,4%).

Groei bbp en aantal gewerkte uren blijft achter in Spanje

Ondanks deze groei en het feit dat de verwachtingen voor Q3 zijn overtroffen, volgt het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje niet dezelfde stijgende lijn. De groei van het bbp van Spanje is in het derde kwartaal van het jaar vertraagd en is met 0,2 procent, een stuk lager dan de 1,5 procent die tussen april en juni werd genoteerd, wel gelijk aan die van de eurozone en de EU.

Het aantal gewerkte uren vertoont zelfs een daling van 0,1 procent. Dit zijn bijzondere verschijnselen aangezien volgens de statistieken er wel meer mensen aan het werk zijn gegaan in het derde kwartaal. Deskundigen vertellen aan de Spaanse media Cinco Días en Business Insider dat dit het gevolg is van het seizoenseffect in Spanje; het feit dat de Spaanse economie altijd floreert in de zomermaanden dankzij de stroom aan toeristen.

Seizoenseffect en verminderde afhankelijkheid Russische oorlog

Een voorbeeld dat deskundigen geven voor de gestegen werkgelegenheid maar vertraging van het bbp is dat hotels en restaurants open willen blijven voor klanten, maar wel minder klanten ontvangen dan voor de pandemie. Met bijvoorbeeld een hotel waarvan de helft van de kamers is gevuld, zal toch al het werk gedaan moeten worden. Je hebt schoonmakers, koks en horecapersoneel nodig maar niet voor het aantal uren dat ze voor de pandemie werkten. Zo groeit de werkgelegenheid, maar kunnen werkgevers hun mensen minder uren geven omdat de bezetting nog niet optimaal is.

Ondanks deze uitleg, blijft het bijzonder dat de werkgelegenheid in Spanje zo hard is gegroeid. Dezelfde deskundigen vertellen dat Spanje minder afhankelijk is van het conflict tussen Rusland en Oekraïne en dat het toerisme in Spanje in rap tempo herstelt met een eerste normale zomer sinds de pandemie.

Dit vind je misschien ook leuk