
Het recent afgesloten boekjaar, waarin verschillende records werden gebroken in elektriciteits- en gasprijzen, was daarmee het beste in zijn geschiedenis op een vergelijkbare perimeter. Endesa, het tweede grootste elektriciteitsbedrijf van Spanje, staat daarin niet alleen. Ook andere bedrijven in de sector presenteerden hun jaarcijfers met grote winsten. Het Spaanse bedrijf wijst erop dat deze groei vooral te danken is aan 2 factoren: “De goede prestatie van het gasbedrijf als geheel en de substantieel mindere verslechtering van de waarde van niet-vastelandsbedrijven".
Bekijk ook: Prijs elektriciteit weer naar recordhoogte
Zo wist het energiebedrijf zijn eigen verwachtingen met 10% te overtreffen en haalde het ook een Ebitda (operationele kasstroom) van 5.565 miljoen, 30% meer dan vorig jaar. In verhouding tot de gewone nettowinst, die wordt gebruikt om de uitkering van dividenden per aandeel te berekenen, heeft het 26% meer gerealiseerd dan wat in 2021 werd behaald en bedroeg dit jaar 2,4 miljard euro. Endesa stelt dus een uitkering voor van 1,59 euro per aandeel, 6% hoger dan wat het bedrijf aanvankelijk had gepland.
Bekijk ook: Spaanse concurrentiewaakhond onderzoekt energiebedrijven
Het energiebedrijf wijst ook op een investering die "zijn historische hoogtepunt heeft bereikt" en die met 8% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op 2,34 miljard.
Bedrijfsschuld en liquiditeit
De nettoschuld die Endesa in 2022 heeft geregistreerd is ook aanzienlijk gestegen en staat op 10,9 miljard euro. Deze forse groei – van zo’n 2,1 miljard euro ten opzichte van eind 2021 – is volgens de entiteit te danken aan het volume van de gedane investeringen en de uitbetaling van dividenden over 2021 (van meer dan 1,5 miljard).
Volgens Endesa worden deze gegevens "gedeeltelijk" gecompenseerd door te wijzen op een vrije kasstroom van 1,67 miljard euro in 2022. Dit specifieke cijfer is "vooral" beïnvloed door de posten in afwachting van betaling door de administratie, die "zijn gegaan van 800 miljoen eind 2021 naar 2,3 miljard eind vorig jaar." In de verklaring bevestigt Endesa dat het boekjaar is "gemarkeerd" door "talrijke regelgevende maatregelen, zowel op Europees als op Spaans niveau".
Belasting om winst af te romen
"Met betrekking tot een van hen, het tarief van 1,2% op het inkomen van bepaalde energiebedrijven, goedgekeurd door de Spaanse regering, heeft Endesa beroep aangetekend bij de nationale rechtbank omdat het als ongerechtvaardigd en discriminerend wordt beschouwd", stelt de organisatie. De CEO van het elektriciteitsbedrijf zegt wel dat "ik akkoord zou gaan met een belasting" op een deel van de winst, zo'n 500 miljoen.
Bekijk ook: Hoe één man Spaanse energiereuzen ruim 500 miljoen kostte