
Deze indrukwekkende groei van het voormalige publieke energiebedrijf dat nu gecontroleerd wordt door het Italiaanse staatsbedrijf Enel, wordt toegeschreven aan de "geleidelijke normalisatie van de marktomstandigheden als gevolg van de daling van de gasprijzen".
ADVERTENTIE
Winstmarge meer dan verdubbeld op vrije elektriciteitsmarkt
Vooral op de vrije elektriciteitsmarkt heeft Endesa haar winstmarge meer dan verdubbeld, waarbij ze bijna een half miljoen nieuwe klanten heeft verwelkomd. Hierdoor komt het totaal aantal klanten op 6,8 miljoen.
Winstmarge voor aardgas verzesvoudigd
Daarnaast heeft het bedrijf haar winstmarge voor aardgas verzesvoudigd. Deze informatie werd dinsdag gemeld aan de Nationale Commissie voor de Markt van Waarden (CNMV).
Ondanks de positieve ontwikkelingen in hun belangrijkste bedrijfssectoren, is de netto financiële schuld met 6,6% gestegen ten opzichte van eind 2022, en bedraagt nu 11,591 miljard euro.
De bruto operationele winst (EBITDA) van Endesa is in het eerste kwartaal met 60% gestegen tot 1,462 miljard euro. Dit is te danken aan de verbeterde verkoop van elektriciteit en gas, evenals de ontwikkeling van hun thermische (gas en kolen), nucleaire en hernieuwbare energiebedrijven.
Hernieuwbare energie
Vooral de productie van hernieuwbare energie is met 32% gestegen, waardoor de kosten voor klanten zijn verlaagd en de winstmarge is vergroot.
Maar liefst 77% van de verkopen tegen vaste prijs kan al worden gedekt door de eigen groene energieopwekking van Endesa, die de meest kostenefficiënte optie is. Dit percentage zal tegen 2025 stijgen naar 95%.
Lees ook: Spanje wil wind- en zonne-energie verdrievoudigen
In het afgelopen jaar heeft het bedrijf 900 megawatt (MW) aan hernieuwbare capaciteit toegevoegd, voornamelijk fotovoltaïsch, wat het totaal op 9,3 gigawatt (GW) brengt. Gedurende 2023 zal er nog eens 1,1 GW aan hun portfolio worden toegevoegd. Momenteel is 83% van de elektriciteit die Endesa produceert al emissievrij, afkomstig van hernieuwbare bronnen of nucleaire energie.
Vragen over winstbeheersing in moeilijke tijden
De sterke winststijging van Endesa, de op een na grootste elektriciteitsmaatschappij in Spanje, heeft vragen opgeroepen over de winstbeheersing in moeilijke tijden. In een interview op de Catalaanse publieke zender TV3 pleitte Teresa Ribera, de derde vicepresident van de regering en minister van Ecologische Transitie, voor een beleid waarin de winsten worden beperkt.
Endesa blijft voorzichtig
Ondanks het buitengewone eerste kwartaal blijft Endesa voorzichtig en voorspelt het een normalisatie van de omstandigheden in hun conventionele en gasgeneratiebedrijven gedurende het jaar. José Bogas, CEO van Endesa, benadrukte in El País dat hoewel het bedrijf het jaar 2023 positief is begonnen door gebruik te maken van alle mogelijkheden van het geïntegreerde bedrijfsmodel, het belangrijk is om waakzaam te blijven en de komende maanden niet te verslappen.
Marco Palermo, de financieel directeur van Endesa, benadrukte tijdens de analistenconferentie na de presentatie van de kwartaalcijfers dat sommige componenten van dit kwartaal naar verwachting niet herhaald zullen worden, zoals de marges, die naar verwachting zullen normaliseren.
Vertrouwen
Ondanks deze verwachtingen heeft het bedrijf vertrouwen dat het 2023 zal afsluiten aan de bovenkant van het winstbereik van hun prognoses voor het hele jaar. Ze streven naar een normale nettowinst tussen 1,4 en 1,5 miljard euro.
Lees ook: Spaanse topbestuurders kregen samen ruim 80 miljoen euro in 2022