
Dit is het hoogste aantal werkenden dat het land ooit heeft gekend. Bovendien zijn de werkloosheidscijfers op het laagste niveau in de afgelopen 15 jaar.
ADVERTENTIE
De banencreatie heeft in juni een nieuw record gevestigd, zij het met een lager tempo. In totaal zijn er 54.541 nieuwe banen gecreëerd, wat het totale aantal aangesloten werknemers op 20,86 miljoen brengt. Deze maand zijn er met name veel contracten afgesloten in de verkoop- en horecasector:
- Handel: 30.000 extra medewerkers voor de verkoop.
- Horeca: 32.000 extra medewerkers voor de zomer
Beste eerste helft van het jaar in de geschiedenis
Het gecombineerde aantal banen is indrukwekkend: in de afgelopen 12 maanden zijn er meer dan een half miljoen banen gecreëerd. In totaal dragen 521.610 extra werknemers bij aan de sociale zekerheid. Deze gegevens laten zien dat we momenteel de "beste eerste helft van het jaar" in de geschiedenis beleven wat betreft banencreatie. Sinds het begin van de pandemie zijn er 1,3 miljoen banen gecreëerd.
Echter, het tempo van de banencreatie neemt langzaam af. Als we alleen naar juni kijken, zijn de 54.500 extra banen het laagste aantal nieuwe banen sinds 2015.
Daling van de werkloosheid
Ook de werkloosheid is gedaald met 50.268, waardoor het totale aantal werklozen in Spanje op 2.688.000 komt, het laagste niveau in de afgelopen 15 jaar. We bevinden ons nu op het werkloosheidsniveau van 2008, vóór de vastgoedcrisis.
Het gecombineerde cijfer is eveneens overtuigend: in het afgelopen jaar zijn er 191.740 minder werklozen, en we bevinden ons al 14 maanden onder de grens van drie miljoen werklozen. Hoewel de maand juni duidelijk een seizoensgebonden aspect heeft, is het opmerkelijk dat 42,3% van de getekende contracten vaste contracten zijn, opnieuw voornamelijk in de dienstensector.
Onzekerheid in het onderwijs
Onder de positieve cijfers is er een schaduwzijde die niet over het hoofd mag worden gezien: de enorme onzekerheid in de onderwijssector en bij onderwijzers. Dit is een zorgwekkende situatie. Het is beschamend om te zien dat 51.722 leraren in juni hun baan verloren.
Deze praktijk is al jaren aan de gang en leidt tot grote onzekerheid in de beroepsgroep. De scholen ontslaan deze leraren in juni en nemen ze pas in september weer aan. Dit betekent dat ze tijdens de zomervakantie geen salaris ontvangen en een werkloosheidsuitkering moeten aanvragen.
Deze praktijk van onzekerheid in het onderwijs is al lang een probleem. In 2022 gingen 120.405 werknemers in het onderwijs de straat op, terwijl in 2021 het aantal ontslagen leraren 110.434 bedroeg. Het patroon herhaalt zich jaar na jaar, waarbij de ontslagen in juni beginnen en doorgaan in juli en augustus. Spanje telt 759.000 leraren, dus dit probleem raakt een aanzienlijk aantal mensen. Al is het wel zo dat de meeste leraren in september weer worden aangenomen.
Lees ook: Spanje zoekt immigranten voor honderdduizenden banen 'die niemand wil'