
Als reactie op de verkiezingsuitslag van zondag 23 juli daalde de Ibex-index slechts met 0,29%. Dat verliespercentage was iets hoger dan dat van Frankfurt (0,08%), Parijs (-0,07%) of Milaan (+0,18%). De CEOE roept daarom op "voor verantwoordelijkheid, zodat overeenkomsten kunnen worden bereikt die het hoogste niveau van stabiliteit en ook de nodige gematigdheid waarborgen".
ADVERTENTIE
Vanuit Catalonië, in een tweet, benadrukte de werkgeversorganisatie Foment del Treball dat "de noodzakelijke politieke akkoorden zich moeten richten op de economische en sociale uitdagingen", op de Europese agenda en op institutionele stabiliteit.
Behoud van economische en sociale vooruitgang
In haar verklaring drong de CEOE aan op "staatsmanschap en respect voor het constitutionele kader om economische en sociale vooruitgang te behouden". De werkgeversorganisatie, onder leiding van Antonio Garamendi, bood de "samenwerking van bedrijven aan met een eventueel te vormen regering".
Het verkiezingsresultaat maakt een rechtse regering met alleen een pact tussen de winnaar PP en Vox onmogelijk, zoals in sommige regionale regeringen is gebeurd, omdat ze geen absolute meerderheid behalen. Daarom moet de PSOE samenwerking zoeken met de rest van de partijen als ze kans wil maken opnieuw een regering te vormen.
Aanvallen op Spaanse bedrijven
De CEOE maakte ook van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een definitief einde aan de aanvallen vanuit de institutionele sfeer op Spaanse bedrijven. In de afgelopen maanden hebben sommige regeringsleden beslissingen van bedrijven in twijfel getrokken, zoals het vertrek van het hoofdkantoor van Ferrovial. Er waren ook spanningen tussen de regering en de grote bedrijven van de Ibex-index met betrekking tot speciale belastingen voor energiebedrijven en banken.
Werkgevers voorzien scenario van vertraging
Het verzoek om een stabiele regering gebaseerd op overeenkomsten van de ondernemers komt op een moment dat naar hun mening "de Spaanse economie een scenario van vertraging voorziet, dat naar verwachting na de zomer duidelijker zal worden". De CEOE wees de situatie toe aan geopolitieke spanningen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de impact van restrictief monetair beleid en hoge inflatie. Dit alles heeft invloed "op het verbruik en de investeringen van Spaanse gezinnen en bedrijven".