
Slechts 7% van de bedrijven vindt het wervingsproces dit jaar makkelijker. Dat blijkt uit Human Resources Trends Report, opgesteld door Randstad samen met CEOE.
Om het nijpende tekort aan gekwalificeerd personeel het hoofd te bieden, richten bedrijven zich op flexibiliteit, employer branding en het herzien van selectiecriteria. "Vooral flexibele werktijden, de mogelijkheid tot telewerken en een intensieve werkdag zonder de onderbreking van een lange lunchpause tussen 14h en 16h zijn populair als het gaat om flexibiliteit," zegt een woordvoerder van het onderzoeksbureau.
Prioriteiten verschuiven
Het onderzoek belicht ook dat de belangrijkste organisatorische doelen voor bedrijven zich richten op het verhogen van de productiviteit (58%), het aanpassen aan de nieuwe operationele situatie (75%) en het zoeken naar financiële efficiëntie (45%).
"De meeste bedrijven zijn van plan organisatorische veranderingen door te voeren om aan deze uitdagingen te voldoen en zich aan te passen aan de huidige complexe economische realiteit," vervolgt de woordvoerder. "Daarbij ligt de nadruk vooral op kostenreductie, in 87% van de gevallen, en het bevorderen van digitalisering en technologische innovatie (82%)." Bedrijven zouden dus beter proactief strategieën ontwikkelen die niet alleen het werven van personeel maar ook het behouden van talent bevorderen.
Spaanse KMO's: "een gigantisch probleem"
Volgens de voorzitter Gerardo Cuerva van Cepyme, de brancheorganisatie voor KMO's in Spanje, vormen de talloze openstaande vacatures in Spanje "een gigantisch probleem." De situatie is zo nijpend dat zeven op de tien bedrijven aangeven problemen te ondervinden bij het vinden van geschikt personeel.
Uit een onderzoek onder meer dan 200 bedrijven van de ruim 1,3 miljoen kmo's met werknemers, blijkt dat de meeste bedrijven niet in staat zijn om het talent aan te trekken dat ze nodig hebben. Echter, tegen de publieke opinie in, wijst Cepyme salarissen niet aan als hoofdoorzaak van het probleem.
De officiële cijfers en de realiteit
Volgens officiële cijfers van het Spaanse nationale instituut voor de statistiek (INE), zijn er ongeveer 150.000 onvervulde vacatures in Spanje, wat 0,9% van het totaal uitmaakt. Hoewel dit cijfer op zich al verontrustend is, is het volgens Cepyme nog steeds een onderschatting. De organisatie stelt dat de werkelijke omvang van het probleem moeilijk te meten is.
Verkeerde focus
De meeste KMO's geven aan dat hun problemen te wijten zijn aan een scala van factoren, waaronder gebrekkige opleiding, demografische uitdagingen, bureaucratische hindernissen bij het aantrekken van buitenlands talent en zelfs sociale uitkeringen die mensen ontmoedigen om te werken.
Wat opvallend is, is dat salarissen bijna volledig afwezig zijn als een belangrijke factor in het onderzoek van Cepyme. Dit staat in schril contrast met de vakbonden en het ministerie van Arbeid, die salarissen zien als een van de kernproblemen.
Toenemende loondruk
"De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kent diverse oorzaken," benadrukt Cepyme in hun persbericht. Ondanks de loonkwestie, die in de enquête wél aan bod komt maar in het rapport wordt gebagatelliseerd, waarschuwt Diego Barceló, verantwoordelijk voor het onderzoek, voor de toenemende loondruk.
Gerardo Cuerva van Cepyme deed een oproep in de krant Eldiario: "We kunnen geen gesubsidieerd land zijn. Er is een duidelijke discrepantie tussen sociale beleidsmaatregelen en actieve arbeidsmarktbeleidsmaatregelen. We moeten onze arbeiders opleiden zodat ze werk kunnen vinden," stelt Cuerva.
Vakbonden wijzen arbeidsbureau aan als schuldige
Het lijkt paradoxaal dat Spaanse bedrijven last hebben van een personeelstekort terwijl het land nog steeds miljoenen werklozen telt. De werkloosheid in Spanje is op Griekenland na de hoogste van Europa. Vakbonden wijzen echter naar het openbare arbeidsbureau SEPE als oorzaak van het tekort aan personeel. SEPE zou inefficiënt werken en in Elmundo.es noemen de woordvoerders van de vakbonden het arbeidsbureau zelfs "een ramp".
Mensen zouden zich als werkzoekende inschrijven om vervolgens maandenlang niets te horen. "Zolang dat het geval is blijven bedrijven problemen hebben om personeel te vinden", zegt Pepe Álvarez, algemeen secretaris van UGT.
Lees ook: Meer werkloosheid, minder banen aan het einde van de zomer