‘Duitsland moet uit de eurozone’

door admin
'Duitsland moet uit de eurozone'

Griekenland uit de euro? Spanje aan het noodinfuus? Nee, Duitsland moet uit de eurozone. Dan is iedereen beter af, stellen twee economen.

De schijnwerpers staan weer vol op de crisis in de eurozone. En specialisten buitelen over elkaar heen met oplossingen.

Kernproblemen

Afgelopen woensdag stelde de Europese Commissie voor om één van de kernproblemen, de zieke banken in tal van eurolanden, aan de pakken met banktoezicht op Europees niveau.

Ander brandend onderwerp is het verschil in productiviteit tussen Noord en Zuid in de eurozone. Het debat gaat dan meestal over de vraag of landen als Griekenland forse loonsverlagingen moeten doorvoeren om concurrerend te worden, of beter af zijn buiten de eurozone met een eigen munt.

Duitsland uit eurozone

De Amerikaanse economen Clyde Prestowitz en John Proust draaien de zaak echter om. In een opiniestuk voor CNN schrijven ze dat niet Griekenland of Portugal uit de eurozone moet, maar Duitsland.

Het is niet de zwakte van van de zuidelijke eurolanden die het grootste probleem vormt, maar de kracht van Duitsland. Omdat Duitsland vast houdt aan het recept van straffe bezuinigingen voor andere eurolanden en zelf de consumptie niet wil aanzwengelen, blijven de spanningen binnen de eurozone oplopen. Zelfs Nederland heeft daar inmiddels last van, volgens Prestowitz en Proust.

Logische route 

De logische route zou volgens de economen zijn dat Duitsland terugkeert naar de D-Mark. De andere eurolanden houden de euro, die dan kan devalueren ten opzichte van de D-Mark.

Duitsland zou dat wel enigszins voelen in de vorm van lagere exportgroei en wellicht stijgende werkloosheid, maar de eindeloze discussie over de vraag of Duitsland de portemonnee moet trekken om andere landen te steunen, is dan over.

Idee is dat de overige eurolanden onderling wel degelijk samen euro-obligaties kunnen uitgeven om financieringsproblemen bij overheden aan te pakken.

AAA-landen

De kwestie die Prestowitz en Proust niet behandelen: wat doen AAA-landen Nederland, Finland en Oostenrijk, als de Duitsers vertrekken?

Dit vind je misschien ook leuk