Spanje wacht economisch gezien een rooskleurige, nabije toekomst

door admin
Spanje wacht economisch gezien een rooskleurige, nabije toekomst

In februari voorspelde Mariano Rajoy nog een groei van 2,4%. De laatste voorspelling is nog aan de ‘conservatieve kant’, want, zo zei Rajoy: ‘onze regering kenmerkt zich door conservatieve ramingen’. 

Dinsdag deed Luis de Guindos, Spanje’s minister van Economie, dit optimisme nog eens dunnetjes over met een nóg positievere voorspelling. De Guindos verwacht namelijk een economische groei van 3% en een groei van de werkgelegenheid met 600.000 banen, waar de premier er 100.000 minder voorziet.

Spaanse producten goedkoper

De lage olieprijs en de waardedaling van de euro zijn gunstige factoren voor Spanje. Spaanse producten zijn zo goedkoper voor landen buiten de eurozone. Vorig jaar groeide de economie met 1,4%. Dat was de sterkste vooruitgang in 7 jaar tijd en de eerste echte groei sinds 2008, het jaar waarin de crisis over Spanje neerdaalde.

Hoge werkloosheid en slechte banen

Toch merken veel Spanjaarden weinig van bovengenoemd optimisme. Ruim 23% van de beroepsbevolking heeft geen werk en zij die wel werk hebben doen dat vaak part time tegen veel te lage salarissen. Vorige week prijkten nog zes Spaanse regio’s in de Europese top tien van regio’s met de hoogste werkloosheid.

Geheel andere toekomstverwachting

De Guindos gaf toe dat er ‘nog steeds veel problemen’ zijn en dat ‘Spanje nog niet uit de crisis is want het inkomen en de werkgelegenheid bevinden zich nog steeds niet op het nivo van 2008’. Toch is volgens de minister de toekomstverwachting nu heel anders, aangezien hij ziet dat de economie in Spanje de komende drie jaar verder zal doorgroeien.

Verkiezingen in het vooruitzicht

Critici en sceptici vermoeden dat diverse cijfers wat al te mooi worden weergegeven door de regering, met het oog op de diverse naderende verkiezingen. Eind mei gaan de Spanjaarden naar de stembus voor nieuwe regionale en lokale besturen en eind dit jaar volgen dan nog de landelijke verkiezingen. 

Hete adem

Rajoy’s Partido Popular (PP) voelt al tijden de hete adem in de nek van drie andere partijen. Waar voorheen slechts de socialistische arbeiderspartij van Pedro Sánchez een geduchte concurrent vormde, zijn daar nu twee nieuwe partijen bijkomen. Podemos van Pablo Iglesias snoept kiezers weg op links en weet kiezers te trekken die voorheen nooit hun stem uitbrachten en de partij Ciudadanos van Albert Rivera vormt een goed alternatief voor de centrumrechtse PP. Bij recente peilingen was er amper een punt verschil tussen deze vier partijen en lijken ze allemaal circa 20 procent van de stemmen te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk