Europa overweegt Spanje boete op te leggen van 19 miljoen euro

door admin
Europa overweegt Spanje boete op te leggen van 19 miljoen euro

Op systematische wijze werd een deel van de uitgaven aan de gezondheidszorg verborgen, zo hebben bronnen uit Brussel tegen Europa Press gemeld. Donderdag zal de boete geformaliseerd worden om vervolgens nog ondertekend te worden door de Europese ministers van Financiën tijdens de Ecofin. Het bedrag van de boete zou symbolisch zijn omdat het ver onder het maximumbedrag ligt dat in de Europese wetgeving voor Spanje is vastgesteld op 2 miljard euro (2% van het BNP).

Eerste keer

Het is de eerste keer dat Brussel gebruik maakt van de nieuwe macht om mogelijke vervalsing van cijfers door een lidstaat te onderzoeken en de pleger ervan te beboeten. De wetgeving werd in 2011 goedgekeurd als gevolg van de manipulatie van statistieken door Griekenland. De ontdekking hiervan markeerde het begin van de schuldencrisis.

Facturen in dozen

Het officiële onderzoek vanuit Brussel naar de statistieken van de Comunidad Valenciana werd gestart in juli 2014. De focus lag hierbij op de zogenoemde ‘facturas en los cajones’ (facturen in dozen) die uitgaven aan gezondheidszorg betroffen gedurende de periode tussen 1988 – 2011.

Onderzoek

De manipulatie van de gegevens kwam in mei 2012 naar buiten op het moment dat Spanje Eurostat liet weten dat het tekort over 2011 met 0,4 punten omhoog moest tot 8,9% ten opzichte van het cijfer dat enkele weken eerder was gecommuniceerd. Hierop stuurde het Europese statistiekbureau onmiddellijk een commissie naar Spanje om de oorsprong van de verandering te onderzoeken.

Boete voor regio zelf

De Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos heeft al gesuggereerd de boete door te zullen schuiven naar de regio Valencia zelf.

Dit vind je misschien ook leuk