Spaanse premier over vraag of Spanje Griekenland achterna gaat

door admin
Spaanse premier over vraag of Spanje Griekenland achterna gaat

De zuidelijke landen zijn bijzonder vatbaar voor financiële problemen als de financiële markten wankelen. Ook Spanje en Italië hebben astronomische schulden. Velen vrezen voor besmetting vanuit Griekenland als blijkt dat het land dinsdag middernacht zijn financiële verplichtingen aan het IMF niet na kan komen. Maandag openden de Europese beurzen procenten lager door het uitblijven van een akkoord over de hervormingen tussen Europa en de Griekse overheid. Beleggers verkochten Spaanse en Italiaanse staatsleningen waardoor de rente op de staatsschuld van beide landen steeg.

Griekse situatie compleet anders

Dat het gevaar opnieuw de kop opsteekt, houdt beide landen bezig. Zo zei de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos maandag ervan overtuigd te zijn dat de crisis niet naar Spanje zal overslaan omdat de Griekse situatie compleet anders is dan die in Spanje. Volgens De Guindos maakt Spanje geen noodplan omdat het land goed is voorbereid en de economie er een stuk beter voorstaat dan een paar jaar geleden. ‘Geen land in de eurozone groeit zo snel als het onze’.

Steun Europese Centrale Bank

Ook het feit dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties gaat opkopen van landen in moeilijkheden, vormt een bescherming, zodat effecten van de Griekse crisis op de financiële markten beperkt zullen blijven.

‘Blijf rustig’ 

Premier Rajoy maande de Spanjaarden vooral ‘rustig’ te blijven omdat Spanje niet dezelfde kant op zal gaan als Griekenland. Dankzij de talloze hervormingen, de toewijding en offers die door de Spanjaarden zijn gebracht, zal er niets gebeuren dat vergelijkbaar is met de situatie in Griekenland, zo stelt Rajoy. De regering zal proberen ervoor te zorgen voor een gunstige uitkomst. Wel gaf de premier aan dat Griekenland ‘met iets op tafel moet komen en moet weten dat  het land zijn verplichtingen moet nakomen, net zoals ook andere landen die zijn gered dat hebben gedaan’.

Podemos

Rajoy werd gevraagd naar zijn mening over het bericht dat werd verspreid door de partij Podemos. Deze is van mening dat de handelswijze van de Griekse collega’s van Syriza als voorbeeld kan dienen voor Spanje. ‘Daar is 100% van de regeringen in de eurozone het niet mee eens’ zei RAjoy daar op. Verder ontkende de premier dat Spanje onderhevig is geweest aan enige intstituut, omdat het land nooit is gered.  

Groei en banen

‘Spanje heeft een economische politiek bedreven die tot gevolg heeft gehad dat we niet gered hoefden te worden en waardoor de economie is gaan groeien en er werkgelegenheid is gecreëerd’, zo onderstreepte Rajoy. Nadat Syriza in de Griekse regering kwam is de groeivoorspelling van Griekenland bijgesteld van 3 procent naar negatief. Rajoy lijkt hiermee de wind uit de zeilen van de Spaanse Syriza-sympathisant Podemos te willen halen met het oog op de komende verkiezingen.

Serieuze politiek

‘Het gaat om het verschil tussen serieuze politiek en niet zo serieuze politiek die tot gevolg heeft gehad wat we vandaag de dag in Griekenland zien, waar mensen geen geld meer kunnen opnemen. Dit zal in Spanje niet gebeuren, want Spanje is een serieus land waar een serieuze regering aan het werk is geweest.’ 

Verplichtingen 

Volgens Rajoy heeft de Griekse regering eenzijdig de afspraken verbroken door een referendum af te kondigen. Tot dinsdag middernacht is er echter nog tijd om te onderhandelen. Hij wees erop dat Europa niet de normen van financiële hulp kan wijzigen. ‘Wanneer iemand in onderhandeling is, kan hij dingen vragen en verzoeken om de hulp van anderen, maar daar komen ook verplichtingen bij’, aldus Rajoy.

Dit vind je misschien ook leuk