Spaanse staatsschuld bereikt opnieuw recordhoogte

door admin
Spaanse staatsschuld bereikt opnieuw recordhoogte

De totale schuld bedraagt nu 1.107 miljard euro, zo blijkt uit de recente gepubliceerde gegevens van de Spaanse Bank. De staatsschuld is derhalve hoger dan Spanje overeenkwam met Brussel in het zogenoemde Stabiliteitspact. Over het hele jaar 2016 zou de schuld 99,1% van het bbp moeten zijn. Het Spaanse ministerie van Economie is ervan overtuigd dat die doelstelling gehaald zal worden. De schommeling op dit moment is een gevolg van seizoensinvloeden. 

Hoogste schuld ooit

De overheidsschuld in juni is de hoogste sinds een eeuw. In 1909 was deze 102% van het bbp. De hoogste schuld ooit echter werd geregistreerd in het jaar 1875. Toen was de schuld 170% van het bbp volgens onderzoek van de financiële organisatie Funcas. 

De schuld nam ten opzichte van de maand mei in juni toe met 1,7% en met 4,7% ten opzichte van de maand juni vorig jaar. De leningen op middellange en lange termijn vormen ongeveer driekwart van het totaal. 

Verdeling

De staatsschuld is als volgt te verdelen: 939 miljard euro is voor rekening van de centrale regering. De regio’s zijn verantwoordelijk voor een schuld van 273,8 miljard euro. Bij de gemeenten is het totale tekot 35.3 miljard ero en de Sociale Zekerheid kampt met een tekort van 17,2 miljard euro. 

Dit vind je misschien ook leuk