IMF positief over Spaanse economische groei

door admin
IMF positief over Spaanse economische groei

In juli werd de groeivoorspelling van het fonds nog afgeremd tot 2,1%. Dit was twee tiende procentpunt lager dan de voorspelling van april. Het Spaanse bruto binnenlands product groeide 0,8% in het tweede kwartaal van dit jaar. De groeiverwachting van de Spaanse demissionair regering voor volgend jaar is 2,4% en eind dit jaar verwacht men een groei van 3%.

Geen commentaar op politieke crisis

De World Economic Outlook zal rond de jaarlijkse bijeenkomst in oktober worden gepubliceerd. Hierin worden de herziene verwachtingen opgenomen, zo kondigde IMF-woordvoerder Gerry Rice aan. Hij weigerde commentaar te geven op de politieke crisis waar Spanje op dit moment mee te kampen heeft.

Toekomstige groei 

De sterke economische herstel zet door en dit is volgens Rice een gevolg van de in het recente verleden toegepaste hervormingen. Daarnaast wees hij op enkele externe ontwikkelingen die gunstig zijn voor het land. Rice waarschuwde wel dat de mogelijke toekomstige groei kan worden bedreigd door een zwakke productiviteit, hoge schulden in sommige sectoren en een structureel hoge werkloosheid.

Brexit

Op middellange termijn verwacht het IMF dat de groei van het Spaanse bbp zal matigen tot circa 1,5 procent. In de juli-update van de World Economic Outlook wees het IMF nog op een lichte verbetering in de wereldeconomie aan het begin van 2016. Het Britse referendum dat resulteerde in de Brexit gooide hier echter roet in het eten, zo staat in het rapport. De onzekerheid over het verlaten van de EU door het Verenigd Koninkrijk dempt het herstel, zo is de verwachting van het IMF.

Dit vind je misschien ook leuk