Spaanse belastingdruk bij laagste van EU

door admin
Spaanse belastingdruk bij laagste van EU

Eurostat, de Europese dienst voor statistiek, houdt elk jaar een score bij van de fiscale druk in elk land: Taxation trends in the European Union. Daarin wordt een vergelijking gemaakt van wat welke EU-staat belast, en waar ze dus inkomsten uithaalt.Volgens Eurostat, die het overzicht donderdag publiceerde, heeft Spanje een probleem met het innen van belasting.

De cijfers bieden inzicht in welk percentage van de bbp’s per land uit belastinginkomsten bestaan. Waar dat in Spanje 34,6 procent is, is het Europese gemiddelde 40 procent. In Frankrijk is de belastingdruk  47,9 procent, Duitsland 47,6 procent, België 47,5 procent, Zweden 44,2 procent,Italië 43,5 procent, Griekenland 39,6 procent, portugal 37 procent en Nederland 37,5 procent.

Waar over het algemeen in de EU-landen de belastingdruk is toegenomen in de laatste tien jaar van 38,7 in 2005 naar 40 procent vorig jaar, nam die in Spanje met 1,3 punt af. In vier andere landen die net als Spanje flink hadden te lijden onder de economische crisis  gebeurde het tegendeel. In Griekenland steeg de belastingdruk met 6,1 procent, in Italië met 4,3 procent, in Frankrijk met 3,4 procent en in Portugal met 2,8 procent. In Letland, Estland en Slowakije nam de belastingdruk in de afgelopen tien jaar het meeste toe.

Ierland heeft volgens dit overzicht de laagste belastingdruk met 24,4 procent, gevolgd door Roemenië en Bulgarije met respectievelijk 28 en 29 procent. Aan de andere kant staat Frankrijk met de hoogste belastingdruk van 47,9 procent, gevolgd door Denemarken met 47,6 procent en BelgiË met 47,5 procent.

Dit vind je misschien ook leuk