IMF wil dat Spanje BTW verhoogt en meer doet tegen kwetsbare economie

door admin
IMF wil dat Spanje BTW verhoogt en meer doet tegen kwetsbare economie

Spanje kampt met een maximale schuld die bijna net zo groot is als het bruto nationaal product, ofwel de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten in een jaar tijd. De werkloosheid in het land is op Griekenland na nog steeds het hoogste van Europa en mensen die wel werken doen dat vaak op basis van een tijdelijk contract. De groei van de productiviteit gaat te traag. Deze cocktail zorgt ervoor dat Spanje ‘kwetsbaar blijft voor economische tegenslag’. 

IVA

Het IMF adviseert daarom dat Spanje de BTW (in het Spaans IVA) verhoogt en dat er meer geld wordt uitgegeven om de economie minder kwetsbaar te maken. ‘Met een geleidelijke vermindering van de vrijstellingen op het betalen van de BTW, zullen de inkomsten die de staat eruit krijgt steeds meer gelijk gaan lopen met die van andere Europese landen. Nu liggen die nog onder het gemiddelde. Op veel producten in Spanje geldt een gereduceerd IVA-tarief. Hier moet goed naar gekeken worden. 

Groei matigen in 2017

Het IMF voorspelt dat de Spaanse economie in 2016 met 3,2% zal groeien. Dat is hetzelfde groeipercentage als in 2015. De groei van het BBP zal vervolgens matigen en op 2,3% uitkomen in 2017. In beide gevallen is het eentiende punt meer dan eerder voorspeld in het rapport Wereld Economisch Perspectief van oktober 2016. 

Dit vind je misschien ook leuk