Tegen 2050 hoort Spanje niet meer bij 25 grootste wereldeconomieën

door admin
Tegen 2050 hoort Spanje niet meer bij 25 grootste wereldeconomieën

Het rapport stelt op basis van gegevens van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat Spanje zal dalen van de huidige 16e positie op de ranglijst naar de 17e voor de komende 15 jaar en dan beetje bij beetje zal zaken naar de 26e plek in 2050.

China en India boven VS

In ‘The World in 2050’ staat onder meer dat ‘opkomende markten (E7) gemiddeld twee keer zo snel zouden kunnen groeien als de ontwikkelde economieën’. Zo zouden landen als China en India boven de Verenigde Staten terecht kunnen komen op de lijst die wordt gebaseerd op het bruto binnenlands product van alle landen. E7-landen zijn China, India, Indonesië, Brazilië, Rusland, Mexico en Turkije.

Aandeel EU kleiner dan dat van India

Het aandeel dat Europa heeft in het wereldwijde bruto binnenlands product zou kunnen dalen tot minder dan 10% in 2050. Dat aandeel van heel Europa (E27) zou dan kleiner zijn dat het aandeel van India. Mexico zou groter kunnen zijn wat economie betreft dan het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in 2050 wat betreft PPP: purchasing power parity. De Koopkrachtpariteit (KKP) is een manier om de koopkracht van twee landen te vergelijken.

Bij de analyse wordt rekening gehouden met bepaalde demografische trends, kapitaalinvesteringen, onderwijsniveau’s en technologische vooruitgang om de potentiële, lange termijn groeiratio te kunnen voorspellen.

Kanttekening

In het rapport staat een duidelijke kanttekening bij bovengenoemde voorspellingen. Men gaat uit van een verdubbeling van de wereldeconomie tegen het jaar 2050. Maar die kan alleen tot stand komen onder groei-vriendelijk politiek beleid dat wars is van protectionisme en als er geen grote, wereldwijde rampen plaatsvinden die de beschaving bedreigen.

Brexit en Trump

Het rapport wordt gepubliceerd midden in een tijd waarin Europa moeite heeft met de Brexit en in veel landen populistische, politieke bewegingen sterk in opkomst zijn die een directe bedreiging vormen voor de Europese Unie als geheel. Ondertussen drukt de nieuwe Amerikaanse president Trump diverse protectionistische maatregelen door en zet een streep door internationale handelsverdragen. 

Dit vind je misschien ook leuk