Banco Popular voor 1 euro naar Banco Santander

door admin
Banco Popular voor 1 euro naar Banco Santander

De SRB (Single Resolution Board) is een EU-orgaan dat zaken rond de eurocrisis afhandelt. Banco Santander is al de grootste bank van Spanje en wordt met deze overname nog groter. De bank koopt zijn branchegenoot – de zevende van Spanje –  voor het symbolische bedrag van 1 euro, maar neemt daarmee ook 36 miljard euro aan ’toxische’ vastgoedleningen over.

De overname door Santander betekent dat Banco Popular onteigend wordt en de aandeelhouders van Banco Popular pech hebben. Het aandeel sloot gisteren op 32 eurocent. Banco Popular heeft naast alle locaties in Spanje verschillende filialen in Portugal en is sterk in het midden- en kleinbedrijf.

Acute problemen

Volgens de Europese Centrale Bank, (ECB) stond de Banco Popular op het randje van een faillissement en was er de laatste dagen een significante neergang van de liquiditeit te zien. Het aandeel Banco Popular zakte vorige week met 40 procent nadat duidelijk was dat de bank in problemen zat. Veel particulieren haalden direct hun geld van de bank, waardoor acute problemen ontstonden.

Stabiliteit van het bankenstelsel

Hierop schatte de ingeschakelde toezichthouder in dat de bank op korte teremijn zijn schulden en verplichtingen niet meer kon betalen. De SRB oordeelde dat een verkoop in het belang was van alle rekeninghouders van Banco Popular. Ook was het van groot belang voor de stabiliteit van het bankenstelsel in Spanje en Portugal. Besloten werd de bank onder te brengen bij Santander. Op die manier is een nationale bankencrisis voorkomen en zijn de klanten en spaarders van Banco Popular gespaard.

Primeur

Het is een primeur dat financiële problemen rond een bank in Europa worden opgelost door de bankensector zelf, via de pas opgerichte bankenunie en het resolutiemechanisme voor banken in problemen. Banken moeten een crisis zelf oplossen en mogen de gevolgen niet meer afwentelen op de belastingbetaler en overheden. Beleggers zijn niet blij. De aandelenkoers van Santander noteert in de ochtend een verlies van 2 à 3 procent.

Dit vind je misschien ook leuk