Maximale bezorgdheid onder bedrijven in Catalonië

door admin
Maximale bezorgdheid onder bedrijven in Catalonië

Dinsadagavond kondigde biofarmaceut Oryzon Genomics aan het hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid te verhuizen om ‘de operaties en de relaties met investeerders te optimaliseren’. Het bedrijf leed vorig jaar 5,4 miljoen euro verlies. Echter Oryzon is volgens de krant 20Minutos niet het eerste en niet het laatste bedrijf dat Catalonië verlaat. Naturhouse verliet de regio al in augustus en daarvoor vertrokken Derby Hotels, Suez Environment, NH Hotels en Uber de regio. Ook op donderdag besloot telecombedrijf Eurona naar Madrid te gaan na een jaar van voors en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben. Ook Proclinic Expert besloot deze week zijn hoofdkantoor naar Zaragoza te verplaatsen. Daar beschikt het bedrijf al over een belangrijk logistiek centrum.

In 2011 was nog 34,2% van de buitenlandse filialen in Spanje in Catalonië gevestigd. In 2015 was dat gedaald tot 31,5%. Terwijl in dat jaar het aantal buitenlandse vestigingen juist met 11 procent toe was genomen, volgens gegevens van het Spaanse statistiekbureau INE. 

Tussen januari en juli werden 12.358 bedrijven opgericht in Catalonië. Dat is 11,5 procent minder dan in 2016 in dezelfde periode. In de regio Madrid kwamen 12.845 nieuwe bedrijven (+0,7%), terwijl er vorig jaar minder bedrijven werden geopend in de regio Madrid dan in Catalonië. 

In het eerste kwartaal van 2017 verlieten 405 bedrijven Catalonië met hun hoofdkantoor en ruilden de regio in voor een andere plek in Spanje. Dit blijkt uit een rapport van agentschap Asexor, dat in de zomer werd gepubliceerd. Het saldo van aankomsten en vertrekken vertoonde een verlies van 68 bedrijven. Meer dan in andere Spaanse regio’s. Het saldo van Madrid met 784 vestigingen en 649 vertrekken stond op 135.

‘Maximale bezorgdheid’

De minister van Energie en Toerisme, Alvaro Nadal gaf toe dat verschillende bedrijven aan hem hun ‘maximale bezorgdheid’ hadden geuit over de situatie in Catalonië. Geen van hen had echter gezegd te willen vertrekken uit de regio. ‘Een onafhankelijkheidsverklaring zal ons in een buitengewoon complexe situatie brengen met zeer ernstige gevolgen’, zo waarschuwde Círculo de Economía, een netwerkorganisatie van Catalaanse ondernemers en directies.

Woensdag zei de Spaanse minister van Economie dat ‘bedrijven niets te vrezen hebben’, in een poging de rust op de markten te bewaken. De Spaanse risicopremie om schuldpapier op te kopen is de laatste maanden met 37% gestegen. ‘We beleven onrustige en verwarrende tijden, maar het herstel in Catalonië is groter dan het gemiddelde herstel van het hele land, omdat niemand heeft geloofd in de dreiging van onafhankelijkheid’, aldus De Guidnos.

Vertrouwen daalt

Toch blijkt dat aandeelhouders minder vertrouwen hebben in de aandelen van de twee banken met hoofdkantoor in Catalonië: Caixabank en Sabadell. De waarde van de eerste op de beurs daalde met 4,9 procent (in totaal 14% sinds augustus) en van Sabadell met 5,7% (een verlies sinds augustus van 22%). De beurs in Spanje in zijn geheel zakt met 2 procent door de onrust. Andere Europese beurzen deden eveneens een stapje terug.

Op Whatsapp circuleert al dagen dit bericht: ‘Je moet je geld nu van de Catalaanse banken halen en de betalingen van salarissen en facturen op rekeningen bij andere Spaanse banken laten storten. De Serviërs zaten zonder hun spaargeld bij Kroatische banken toen Kroatië onafhankelijk werd’. 

De minister van Economie zei echter: ‘De Catalaanse banken zijn Spaanse banken, zijn Europees en solide en de regering heeft alle mogelijke situaties voorbereid en laat geen enkele wispelturigheid de economische groei negatief beïnvloeden.’

Maar in werkelijkheid, zoals ook de Spaanse bank recent toegaf, beïnvloedt de situatie wel degelijk de Spaanse economie. Minister Nadal gaf woensdag al toe dat verschillende overheden in andere landen hun burgers al waarschuwen voor als ze naar Spanje of Catalonië willen reizen. Catalonië is de meestbezochte regio onder toeristen uit het buitenland van Spanje. Normaal verblijft 24% van het totaal aantal toeristen dat Spanje bezoekt, in Catalonië. Echter de groei van het aantal toeristen naar CAtalonië daalde van 10% naar 2% de afgelopen maand.

Verhuizing Sabadell en Caixabank

Donderdag gaf de Sabadell bank te kennen op die dag in de Raad van Bestuur te besluiten of het hoofdkantoor zal verplaatsen naar ergens buiten Catalonië. Persagentschap EFE zegt van betrouwbare bronnen gehoord te hebben dat de keuze Madrid of Alicante zal zijn. Volgens de krant El Mundo overweegt de Caixabank de mogelijkheden voor een verhuizing naar de Balearen. Ook hier vindt op donderdag een spoedoverleg plaats. Deze verhuizing zou echter ’tijdelijk’ zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk