Dreigende Catalaanse onafhankelijkheid is ‘een bom voor de economie’

door admin
Dreigende Catalaanse onafhankelijkheid is 'een bom voor de economie'

Dat is het resultaat van de onrust in de Noordoost-Spaanse regio sinds het illegale onafhankelijkheidsreferendum van vorige week zondag. Madrid gaat alleen over tot dialoog als de Catalaanse regering binnen het kader van de wet blijft en Puigdemont lijkt toe te werken naar een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring. Dinsdag zal hij daarover spreken in het Catalaanse parlement.

De Cercle d’Economia, voorgezeten door Juan José Brugera, bestaat uit enkele van de meest emblematische Catalaanse familiebedrijven, banken en andere industriële bedrijven die al langere tijd een belangrijke rol spelen in de Catalaanse economie. Brugera sprak zaterdag met enkele andere leden van de Cercle in Girona met Carles Puigdemont over de kwestie. De boodschap die hij overbracht was dat een mogelijke unilaterale onafhankelijkheidsverklaring een ‘bom voor de economie’ betekent. Het zou het pistoolschot zijn voor een massale vlucht van mensen en kapitaal uit de regio die onmiddellijk gestraft zal worden door de financiële markten en de beurzen.

‘De burgers met hun bankenpaniek van de laatste dagen, geld opnemend, rekeningen veranderend of zelfs veranderend van bank, toont aan dat men gelooft dat de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring mogelijk is’ (….) de markten zullen volgen’. Hij vertelde Puigdemont eveneens over de enorme druk die aandeelhouders uitoefenen op de bedrijven om maatregelen te nemen. 

Het doel van Brugera, die samen met enkele andere leden van de Cercle kwam, was om Puigdemont ervan te overtuigen onmiddellijk zijn unilaterale onafhankelijkheidsverklaring op te geven en dit nog voordat maandag de economische activiteiten op de beurs en in bedrijven weer van start gaat te communiceren.

Puigdemont liet niet weten wat zijn volgende stappen zullen zijn, maar gaf wel aan zich bewust te zijn van de gebeurtenissen de afgelopen week. De aankondiging van grote bedrijven zoals Sabadell, La Caixa en Gas Natural uit de regio te vertrekken ‘is uiterst ernstig’, zo zou hij volgens bronnen aangehaald in de Spaanse media hebben gezegd. Ook mediabedrijf Grupo Planeta overweegt te vertrekken. 

Rajoy spreekt in El País

De Spaanse premier Rajoy gaf zaterdag een interview aan El País waarin hij aangaf dat de situatie in Catalonië een van de ernstigste crises betekent in de geschiedenis van de Spaanse democratie. Nog steeds wil hij van geen dialoog weten, zolang de Catalaanse autoriteiten zich niet aan de wet houden. 

Rajoy zegt dat Spanje niet uiteen zal vallen en de nationale eenheid zal behouden. Daartoe zal de regering alle instrumenten gebruiken die binnen het kader van de wet toegestaan zijn. Ook zei hij dat de Guardia Civil en de politie in Catalonië zullen blijven tot de regio weer is teruggekeerd naar de normaliteit. Lees hier het volledige interview. 

Dit vind je misschien ook leuk