Na vier jaar eindelijk bezoekerscentrum Caminito del Rey geopend

door admin
Na vier jaar eindelijk bezoekerscentrum Caminito del Rey geopend

Op donderdag 20 oktober is eindelijk het in 2018 afgeronde complex geopend. Het is gebouwd langs de weg MA-5403 Ardales-El Chorro (km 5,5) op een perceel van 25.000m2, heeft een uitkijkpunt over het azuurblauwe stuwmeer erachter, een interpretatiecentrum met informatie over de kloofwandeling en flora en fauna in de omgeving en 240 parkeerplaatsen die zijn overdekt net zonnepanelen om het gebouw zelfvoorzienend te maken.

Transferbus naar ingang Caminito del Rey

Ter bevordering van de duurzame mobiliteit kunnen bezoekers van de Caminito del Rey hun auto hier parkeren en zich door de transferbus naar de ingang van het pad laten vervoeren.

De president van de Junta de Andalucía, Juanma Moreno, heeft het gebouw onder grote belangstelling ingehuldigd, samen met de voorzitter van de provincie Málaga, Francisco Salado en de burgemeester van Ardales, Juan Alberto Naranjo. 

Bezoekerscentrum

Het gebouw van 500 vierkante meter werd ontworpen door Luis Machuca, dezelfde architect die betrokken was bij de restauratie van de Caminito del Rey in 2015.

Binnen krijgt de bezoeker allerlei toeristische informatie over de omliggende gemeenten, de geschiedenis van de Caminito del Rey en over het natuurgebied Desfiladero en de stuwmeren die hier liggen. 

De bus die de in- en uitgang van de lineaire Caminito del Rey verbindt met slechts aan één zijde toegang, heeft nu ook een halte in dit bezoekerscentrum. Zo kan wie de Caminito bezoekt de auto ook hier parkeren. 

Met de trein naar de Caminito del Rey

Bovendien zal binnenkort te Cercanías-trein uit Málaga aankomen op het station El Chorro. Dat betekent een aanvulling op de huidige middellange-afstandstrein van Málaga naar Sevilla die ook stopt in El Chorro. Bovendien zijn dan de gemeenten aan de Costa del Sol beter met de Caminito del Rey verbonden.

Al 2,5 miljoen bezoekers sinds opening in 2015

Sinds de opening hebben meer dan 2,5 miljoen mensen door de Desfiladero de los Gaitanes gelopen via de Caminito del Rey. “Het is een internationaal icoon geworden van de provincie Málaga en Andalusië en een grote trekpleister voor het toerisme in het binnenland. Bijna de helft van de bezoekers zijn buitenlanders en we hebben al meer dan honderd verschillende nationaliteiten geregistreerd”, aldus sprak de voorzitter van de Diputación tijdens de opening.

Economische impact

Dankzij deze toeristische trekpleister is het aantal toeristische accommodaties en andere bedrijven gestegen van 210 naar 474 met 5.600 bedden. De jaarlijkse economische impact van de Caminito del Rey is ongeveer 25 miljoen euro en deze draagt bij aan de creatie van ongeveer 550 banen. 

Werelderfgoedlijst

Het volgende doel van de lokale en regionale autoriteiten is de Caminito del Rey bijgeschreven te krijgen op de lijst met werelderfgoed van UNESCO. Met de kandidatuur concentreren zij zich op het belang van de erkenning van het unieke karakter van het omringende industriële erfgoed, zoals de originele loopbruggen zelf, het treinstation en de bruggen en de Gaitanejo-dam.

Bekijk ook: Nieuw wandelpad van Málaga naar Caminito del Rey in de maak

Dit vind je misschien ook leuk