Hoort er ui in de echte Spaanse tortilla? (MET RECEPT)

door admin
Hoort er ui in de echte Spaanse tortilla? (MET RECEPT)

Ook in alle Spaanse supermarkten zijn ze kant-en-klaar verkrijgbaar. Vaak ‘con cebolla’ (met ui) of ‘cin cebolla’ (zonder ui). Nu blijkt volgens een verhaal in de Britse krant The Guardian er een heuse strijd te zijn die zich in de samenleving vaak onder de oppervlakte afspeelt en waarbij ‘concebollistas’ zich keren tegen de ‘sincebollistas’.

De gemeente Betanzos heeft zich echter over de kwestie uitgesproken. Het staat eenieder vrij om al dan niet ui toe te voegen aan het recept, maar deelnemers aan de wedstrijd om de beste tortilla van het jaar mogen geen ui toevoegen. De week van de tortilla werd tussen 5 en 14 oktober gehouden en 17 restaurants deden mee aan de tortilla-competitie. De winnaar van dit jaar is pizzeria Sinuessa, die ook vorig jaar al de begeerde titel binnensleepte. Eigenaar Manel Freire grapt dat het voor klanten altijd moeilijk kiezen is tussen de pizza cuatro staggioni en de tortilla. 

Señora Angelita

De gemeente wil trouw blijven aan de traditie van de ’tortilla betanceiro’: daar horen uitsluitend aardappelen, olie, eieren en zout in en niets meer. Volgens lokale chefkok Alberto García staat in de meeste kookboeken bij de ingrediënten voor een tortilla ook ui vermeld. Maar ruim een eeuw geleden werden volgens García de tortilla’s van Señora Angelita heel beroemd in Betanzos en deze mevrouw voegde juist géén ui toe aan haar geroemde recept. Garclia denkt dat het geheim van de lokale tortilla zonder ui is dat er gebruik wordt gemaakt van goede aardappelen en dat de omelet zo wordt gebakken dat het ei nog smeuiig is. 

Het recept van Albert García voor 4 personen:

  • 12 vrije uitloopeieren uit Galicië

  • 800g kleingesneden aardappelen, bij voorkeur van de soort Kennebec. Als deze niet verkrijgbaar is dien je een soort te nemen die geschikt is om te bakken en frituren. 

  • Extra virgin olijfolie

  • Zout

Bak de aardappelen in een flinke hoeveelheid olijfolie gaar op 160 tot 180 graden Celcius tot ze goudkleurig zijn. Voorkom een bruin baklaagje. Haal de pan van het vuur. Roer dan de zachtgeklopte eieren erdoor en laat het mengsel zo circa drie minuten staan. Breng de koekepan weer op temperatuur en voeg in de laatste minuut zout toe aan het ei- en aardappelmengsel. Doe dit in de hete pan en draai al na 30 seconden de tortilla om met behulp van een bord. Laat nog een minuut staan en draai dan opnieuw om. Wacht dan 10 tot 15 seconden voor de tortilla nog een derde en laatste keer te keren. Haal de pan van het vuur en laat de tortilla nog even verder koken in de restwarmte. Na nog een paar minuten is je tortille klaar. Eet smakelijk! Of breng een bezoek aan Betanzos ten zuidoosten van A Coruña om zelf te kiezen wat de lekkerste tortilla van Spanje is. 

Dit vind je misschien ook leuk