Wie maken er nog gebruik van de beroemde gasflessen in Spanje

door admin
Wie maken er nog gebruik van de beroemde gasflessen in Spanje

De butaangasfles is al zestig jaar op de markt in omloop in Spanje. De afgelopen jaren is het gebruik ervan gedaald volgens metingen van de Nationale Commissie van Markten en Concurrentie (CMNC). Toch blijft het mede door de wildgroei aan buitenterrassen sinds er binnen niet meer gerookt mag worden en nu door de Covid-19 restricties een geliefd energieproduct.

Lees ook: Voor velen onmisbaar in Spanje: de ‘bombona de butano’

In de Spaanse straten was het jarenlang een bekend verschijnsel, de toeterende vrachtwagen met de gasflessen die door de buurt rijdt om zijn komst te melden. De schreeuwende gasflessendragers en de harde geluiden van het verwisselen van de lege flessen voor gevulde exemplaren op het laadgedeelte. Langzamerhand werd de ‘bombona de gas’ vervangen door gas-en elektriciteitsinstallaties in woningen. Colgens het CNMC daalde het verbruik tussen 2003 en 2019 met 31,7 procent.

Breed gebruikersprofiel

Het huidige gebruikersprofiel omvat zowel jongeren, als ouderen, bewoners op het platteland maar ook bezitters van een tweede huis. Dit profiel is nu aangevuld door hoteliers en horecaondernemers die dankbare afnemers zijn. Zij gebruiken gasflessen voor de verwarming van hun terrassen als het kouder wordt en bij het koken omdat het snel voor een goede kooktemperatuur zorgt. 

Naast de alom bekende oranje gasfles van 12,5 kg met zijn vastgestelde prijs die deze week steeg naar 12,09 euro kan op diverse plaatsen het gas ook afgenomen worden via pijpleidingen. Distributeurs van gasflessen leveren deze vervolgens op plekken waar nog geen toegang is tot het aardgasnet waaronder veel keline dorpen, urbanisaties en steden.

Betere controle op verbruik

Hoofdleverancier Repsol heeft meer dan vier miljoen klanten die butaan- en propaangas gebruikers. Dat maakt dat het product door de handen gaat van tweehonderd distributeurs en bijna tweeduizend leveranciers. Zo kan het ook op afgelegen plekken midden in de bergen of waar dan ook worden geleverd. Gasflessen zijn ook te koop bij de meeste tankstations.

Consumenten verkiezen gebruik van gas boven bijvoorbeeld elektrisch koken. ‘Het eten smaakt er beter door’ en ‘het is goedkoper’ zijn veelgehoorde argumenten. Belangrijke bijkomstigheid is ook dat je het verbruik van gas beter onder controle kunt houden. Denk aan de bezitters van een tweede huis dat ze verhuren, huishoudens die minder middelen tot hun beschikking hebben of studenten. Bovendien zit je met butaangasflessen niet vast aan een contract.

De wettelijke prijs van een gasfles wordt elke twee maanden herzien en mag niet met meer dan vijf procent stijgen. Voor de prijsbepaling wordt rekening gehouden met de grondstofprijs op de internationale markten en de transportkosten.

Dit vind je misschien ook leuk