Kleinste bewoonde eiland van Spanje uitverkoren als ‘Starlight-site’

door admin
Kleinste bewoonde eiland van Spanje uitverkoren als 'Starlight-site'

Daarom is Tabarca, voor de kust van Santa Pola in de Spaanse provincie Alicante, nu uitverkoren als ‘Starlight-site’. Deze kwalificatie is aan het eilandje toegekend door de stichting met dezelfde naam. Het betekent dat zij Tabarca erkennen als een plek waar de kwaliteit van de lucht optimaal is voor de ontwikkeling van astrotoerisme. Sterren kijken dus.

Het eiland ligt op slechts 4 kilometer in een rechte lijn van de kaap Santa Pola van Alicante. er wonen 70 mensen. Na het behalen van deze prestigieuze onderscheiding is de gemeenteraad van Alicante van plan om het astronomisch toerisme flink te gaan promoten. Men wil toeristische pakketten ontwikkelen en op de markt brengen. Toeristen kunnen daarmee vervolgens naar het eiland reizen in combinatie met een verblijf om er ’s nachts van het sterrenkijken te genieten.

Voor dit doel is het observatiepunt ‘Punta Falcón’, aan het meest oostelijke uiteinde van het eiland, uitgekozen. Vanuit hier is het mogelijk om gedurende alle seizoenen van het jaar van meerdere sterrenbeelden te genieten.

Over Stichting Starlight

De Starlight Foundation, is opgericht door het Institute of Astrophysics van de Canarische Eilanden (IAC) en de Consulting Corporation 5. De stichting heeft als missie om astronomie en wetenschap toegankelijker te maken voor het algemene publiek. Tevens willen de oprichters de sterrenhemel beschermen door middel van advies om de impact van lichtvervuiling te minimaliseren.

De door de Stichting uitgegeven certificaten zijn goedgekeurd door UNESCO en hebben de steun van de International Astronomical Union (IAU) en de World Tourism Organization (UNWTO).

Andere Starlight Sites in Spanje

– El Chorrerón (Cáceres, 2022)

– Isla de Tabarca- Punta Falcón (Alicante, 2022)

– El Cerrajón de Murtas (Granada, 2021)

– Faro de Avión (Covelo) (Pontevedra, 2021)

-Don Domingo (Santiago-Pontones) (Jaén, 2016)

-Aldeire (Granada, 2018)

Tabarca

In feite is Tabarca meer dan alleen een eiland: het is een kleine archipel die bestaat uit de eilandjes La Cantera, La Galera en La Nao, evenals het Isla de Tabarca zelf. Tabarca was ook het eerste zeereservaat van visserijbelang dat als zodanig in het land werd verklaard. Het is 1800 meter lang en het heeft een maximale breedte van 400 meter. De maximale hoogte bedraagt 15 meter.

Geschiedenis van Tabarca

In het verleden waren de kusten van de archipel een toevluchtsoord voor Berber-piraten. In de 18e eeuw gaf koning Carlos III opdracht om het eiland te versterken en een stad te bouwen. Hier werden verschillende families van Genuese vissers gehuisvest die gevangen werden gehouden in de Tunesische stad Tabarka. De muren rondom de stad zijn officieel uitgeroepen tot historisch en artistiek gebied en tot cultureel erfgoed.

Dit vind je misschien ook leuk