25 November is een belangrijke dag voor vrouwen in Spanje

door admin
25 November is een belangrijke dag voor vrouwen in Spanje

De campagne is gedoopt als UNITE to End Violence Against Women en is overal belangrijk, maar zeker in Spanje waar huiselijk geweld, met bovenal vrouwen en kinderen als slachtoffer, veel voorkomt. 

Momenteel wordt een project op scholen uitgerold dat is bedoeld om kinderen bewust te maken van de problemen en hoe ze zonodig hulp kunnen zoeken. Het lied dat speciaal werd geschreven als protest tegen gendergeweld heeft een krachtige tekst en wordt gezongen door Rozalén. Het heeft als titel La Puerta Violeta (de paarse deur).

De volgende tekst komt (vrij vertaald) uit het lied: 

Het machismo dat alles verbrandt. De hand in de nek die ons subtiel verhindert teademen. De blinddoek die ons niet laat zien. Een schuldgevoel dat ons doet verstijven en onze voeten verlamt. Een bloem die verdort, een boom die niet groeit. Een straf die ons wordt opgelegd. Het vers dat ons doorstreept en ons annuleert. De kettingen, de scheuren, de rimpels, het korset … de vrouwen die voor onze rechten vochten en in de nek fluisteren. De vernederden, slaven, geobjectiveerd, vermoord … altijd aanwezig.

Dus ik tekende een paarse deur op de muur en toen ik daar binnenging bevrijdde ik mezelf. Hoe het zeil van een schip zich ontvouwt. Ik werd wakker in een groene weide hier ver vandaan. Ik rende, ik schreeuwde, ik lachte. En ik weet wat ik niet wil.

Nu ben ik veilig!

De video van “La Puerta Violeta” is een hymne tegen seksistische agressie. Als eerbetoon aan mishandelde vrouwen vertegenwoordigt Rozalén de beproeving van mishandeling met een visuele metafoor van de Sierra del Segura de Albacete na de verwoestende brand in de zomer.

Ondersteuning van Guardia Civil

Ter ondersteuning van geweld tegen vrouwen, van de La Puerta Violeta-campagne en van de Internationale Dag van de VN voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, licht het directoraat-generaal van de @guardiacivil deze week zijn façade op in de kleur paars als een symbool van zijn inzet voor de strijd tegen #VilenciaDeGenero.
 
Waarom we geweld tegen vrouwen moeten uitbannen

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverbreide, constante en verwoestende mensenrechtenschendingen in de wereld van vandaag. Bovendien kan gendergerelateerd geweld iedereen overkomen overal ter wereld. Omdat het veelal achter gesloten deuren plaatsvindt en in veel gevallen niet wordt gemeld, is het moeilijk om de ware niveaus van misbruik te begrijpen. Ook melden veel vrouwen of meisjes de misdaden tegen hen niet vanwege straffeloosheid, stilte, stigmatisering en de vermeende schaamte eromheen.

Enkele feiten en cijfers van de VN

1 op de 3 vrouwen en meisjes krijgt tijdens haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld, meestal door een intieme partner. Elke dag worden 137 vrouwen vermoord door een lid van hun familie. Minder dan 40% van de vrouwen die geweld ervaart zoekt hulp in welke vorm dan ook.

Als je iemand kent die (vermoedelijk) slachtoffer is van gendergeweld, of je bent het zelf, meld dit dan aan de autoriteiten en doe aangifte. Het probleem is vaak dat de angst voor een toename van geweld na een dergelijke officiële klacht veel vrouwen ervan weerhoudt om aangifte te doen. Veelal wonen ze bij hun agressor of kunnen ze deze om andere reden niet mijden. Probeer een advocaat of andere vertrouwenspersoon te zoeken.

Dit vind je misschien ook leuk