Wat betaal je in Spanje vanaf zaterdag maximaal voor een corona zelftest?

door admin
Wat betaal je in Spanje vanaf zaterdag maximaal voor een corona zelftest?

Tijdens een persconferentie verklaarde de Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, donderdag dat het ‘hoofddoel was om een zo betaalbaar mogelijke prijs vast te stellen, rekening houdend met de marge voor apotheken, die in Spanje het enige verkooppunt voor de zelftesten zijn’. 

Gekeken naar andere landen

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is bij de vaststelling van de maximumprijs van 2,94 euro onder meer rekening gehouden met de prijzen in andere landen. ‘Wij hebben gekeken naar de verkoopprijzen vanaf juli, toen het product in Spanje op de markt werd gebracht. Daarnaast hebben we rekening gehouden met de marge van de apotheken. Deze factoren gaven ons richting, rekening houdend met het feit dat het product vrijgesteld is van btw,’ verklaarde Darias. 

De overeenkomst, die vanaf zaterdag geldt, is van toepassing op alle antigeentesten die in apotheken worden verkocht en die door het Spaanse agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) zijn goedgekeurd. 

Voornamelijk positieve reacties

De maximumprijs wordt door een groot deel van de gezondheids- en farmaceutische sector toegejuicht. Deze maatregel wordt als noodzakelijk beschouwd, al is de regering wel een beetje laat en had de maximumprijs al voor de kerstdagen moeten gelden, volgens de sector. Toen steeg het aantal besmettingen door de omikronvariant enorm en nam de vraag naar de zelftesten rap toe.

Ook lastige situatie voor apothekers 

Het bestuur van de Spaanse vereniging van apothekers CGCOF benadrukt dat de vaststelling van een maximumprijs ‘zal helpen een einde te maken aan een situatie die herhaaldelijk aan de kaak is gesteld en waarvan apothekers het slachtoffer zijn geworden, met buitensporige prijsstijgingen en spanningen op de markt die worden veroorzaakt door actoren buiten het farmaceutische kanaal’. 

Wat vinden verpleegkundigen?

Ook verpleegkundigen zijn voor de invoering van een maximumprijs. ‘Het is niet logisch dat, in de huidige situatie met zoveel besmettingen, antigeentesten worden gebruikt voor zuiver lucratieve doeleinden. Vanaf het begin hebben wij ervoor gepleit dat deze testen bij voorkeur worden uitgevoerd door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Het is zinloos dat, na de liberalisering van de verkoop meer dan zes maanden geleden, mensen zijn gaan speculeren.

De exorbitante prijsstijgingen van midden december hebben ons ertoe aangezet een waarschuwing af te geven en de regering te vragen in te grijpen’, aldus Florentino Pérez Raya, voorzitter van de algemene raad voor de verpleegkunde CGE.

Dit vind je misschien ook leuk