Deze zaak markeert een unieke uitspraak tegen een bank die bekend staat om haar ethische en duurzame bankbeleid.
Verkeerde voorlichting over de risico’s
De klant werd vertegenwoordigd door het platform Reclama Triodos. In augustus 2016 investeerde de hij in 2.470 Certificados de Depósito de Acciones (CDA) van Triodos Bank. Volgens de klacht heeft de bank gefaald in het informeren over de complexiteit en de mogelijke risico’s van dit product. Oorspronkelijk werd het product gepromoot als veilig en met weinig risico door de interne marktregulering en eenvoudige verkoopbaarheid. Echter, de pandemie van 2020 veranderde dit drastisch, waardoor de verkoop van deze producten vrijwel onmogelijk werd.
Ethische bank met een tegenvaller
De klant koos voor Triodos Bank vanwege zijn zorgen over sociale kwesties en de goede ethische reputatie van de bank. De aandelen van Triodos, niet genoteerd op een secundaire markt, boden investeerders de kans om deel te nemen in het kapitaal van de bank. Na de uitbraak van de pandemie werd de interne en gereguleerde verkoopmarkt voor deze deposito’s echter tijdelijk gesloten. Dat leidde tot aanzienlijke beperkingen in de verhandelbaarheid van de aandelen.
Gevolgen voor de klant
De klant, die slechts tweemaal dividend ontving en zijn rendement opnieuw investeerde, werd geconfronteerd met de tijdelijke sluiting van de interne markt in maart 2020 en een latere sluiting in januari 2021. Triodos Bank veranderde vervolgens de handelswijze van de aandelen, waardoor deze afhankelijk werd van vraag en aanbod op een multilateraal handelssysteem. Dit leidde tot een aanzienlijke devaluatie van de aandelen.
‘Bank faalt in informatieplicht’
De rechtbank oordeelde dat Triodos Bank tekort is geschoten in het verstrekken van adequate informatie en het nakomen van haar zorgplicht, vooral gezien de asymmetrie in informatie tussen de bank en de klant. De veranderingen in de essentiële voorwaarden van het contract, van een afhankelijkheid van de bankresultaten naar een vraag- en aanbodgebaseerde waarde, en de overgang naar een ander handelssysteem hadden een directe invloed op de liquiditeit van het product en het gebrek aan geïnteresseerde kopers.
Nasleep
Met deze uitspraak legt de rechter nadruk op de verantwoordelijkheden van financiële instellingen, zelfs die met een ethisch en duurzaam imago, om hun klanten volledig en transparant te informeren over de risico’s verbonden aan hun investeringsproducten. Voor de klant betekende dit een moeilijke periode waarin hij genoodzaakt was persoonlijke en hypothecaire leningen af te sluiten voor liquiditeit.