Recordaantal werknemers in toerisme aan Costa del Sol

door admin
Recordaantal werknemers in toerisme aan Costa del Sol

Volgens gegevens van het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) bedroeg het aantal werknemers in het toerisme bijna 130.000 in het tweede kwartaal van dit jaar.

Deze medewerkers houden zich onder andere bezig met het verwelkomen van reizigers in hotels, het bedienen van klanten in restaurants, het beheren van autoverhuur of het regelen van reizen en het vervoeren van bezoekers van de ene toeristische plek naar de andere. Het cijfer laat een opwaartse trend zien en overtreft het tweede kwartaal van het jaar van het beste jaar in de geschiedenis van dit toeristische gebied. Dat was in 2019, toen 3000 mensen minder werkzaam waren in de toeristische sector in het populaire vakantiegebied.

De gegevens, verzameld in de meest recente Werkgelegenheidsbarometer voor Toerisme aan de Costa del Sol, wijzen erop dat de horeca de drijvende kracht is achter deze werkgelegenheidsgeneratie. Bars en restaurants zijn goed voor bijna 75% van de toeristische werknemers, terwijl dit voor de pandemie nog geen 70% was. Daarna volgt de accommodatiesector die meer dan 25.500 mensen tewerkstelt, transport met 18.093, vrijetijdsactiviteiten met 14.310 en autoverhuur, reisbureaus en touroperators met bijna 5.000 werknemers. 

Hoewel alle segmenten een sterke groei laten zien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is de stijging van bijna 11 procent in het toeristisch vervoer opmerkelijk. Net als in andere sectoren hebben ondernemers te maken met een gebrek aan arbeidskrachten. Dit blijft een van de belangrijkste problemen die verdere vooruitgang in de weg staan. 

De laatste scan van de werkgelegenheid in het toerisme aan de Costa del Sol laat zien dat 75% van de werknemers in restaurants, bars en strandbars werkt. Acht op de tien werknemers zijn Spaans, vier procent meer dan in dezelfde periode van 2019, en het aantal werknemers in loondienst groeit ook, dat staat nu op 86,8%. Opmerkelijk is de stijging van bijna 7% in het aantal professionals dat voltijds werkt.

Dit vind je misschien ook leuk