Staatschuld Spanje stijgt tot recordhoogte

door admin
Staatschuld Spanje stijgt tot recordhoogte

De exacte staatsschuld van Spanje kwam in november 2020 uit op 1.312.590 miljoen euro, oftewel ruim 1,3 biljoen euro. Een nieuw record in de geschiedenis van Spanje volgens de gegevens die de Banco de España maandag publiceerde. Overheidsbesturen hebben de staatsschuld gefinancierd met ruim 1,1 biljoen euro aan leningen en effecten.

Staatschuld Spanje in jaar tijd met ruim 10 procent gestegen

De staatsschuld op dit moment 114,6 procent van het BBP van Spanje. In november 2019 bedroeg de staatsschuld van Spanje 1,187 biljoen euro wat betekent dat de schuld in een jaar tijd met 10,5 procent (125 miljard euro) is toegenomen.

Coronapandemie oorzaak 

De voornaamste reden waarom de staatsschuld van Spanje een nieuw record heeft bereikt, moet worden gezocht in het bestrijden van de coronapandemie en de gezondheidscrisis waarin het land zich sinds maart 2020 in bevindt. Spanje steekt zich diep in de schulden om de sociale en economische gevolgen van de pandemie te verzachten.

Voor het uitbreken van de coronacrisis verwachtte de Spaanse regering dat de schuld in 2021 zou dalen tot 94,65 procent van het BBP. Eind 2019 sloot Spanje af met een staatsschuld van 95,5 procent van het BBP. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de staatsschuld dit jaar zal stijgen tot 121,3 procent van het BBP en volgend jaar zal dalen naar 120,4 procent.

Schuld Sociale Zekerheid omhoog voor garantie uitkeringen

Ook de schuld van de Sociale Zekerheid is gestegen tot ruim 85 miljard euro, ruim 30 miljard euro meer dan in dezelfde maand van 2019. Deze toename is het gevolg van leningen die de overheid heeft verstrekt om de betaling van pensioenen te garanderen. In verband met de coronacrisis is er meer vraag naar uitkeringen en hiervoor heeft de overheid ook extra geld vrijgemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk