Spanje registreert in november recorddaling aantal werklozen

door admin
Spanje registreert in november recorddaling aantal werklozen

Ook stonden er nooit zo veel premiebetalers geregistreerd bij de Seguridad Social (19.752.358) en zijn er in november liefst 282.981 vaste arbeidscontracten ondertekend. Dit jaar kwamen er in totaal 730 duizend premiebetalers bij, dat zijn er gemiddeld 2 duizend per dag.

De recordcijfers van november zijn vooral opmerkelijk omdat dit normaliter een slechte maand is voor de arbeidsmarkt. Na de gunstige zomermaanden is november de stilte voor storm in de feestmaand december, wanneer er weer op grote schaal arbeidskrachten worden aangetrokken. 

Meer premiebetalers dan vóór de pandemie

De sectoren die het meest profiteren van de dalende werkloosheid zijn de landbouw (met een daling van 3,89 procent), de industriële sector (-2,91 procent), de dienstverlenende sector (-2,11 procent) en de bouwsector (-1,70 procent). Met in totaal meer dan 2 miljoen ondertekende arbeidscontracten in november (waarvan dus ruim 280 duizend vaste contracten) staan er bij de Seguridad Social nu meer premiebetalers geregistreerd dan vóór aanvang van de coronacrisis.

Met minder ERTE’s reëler beeld van arbeidsmarkt

Ook het aantal werknemers voor wie een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE is getroffen neemt steeds verder af. Van de 3,6 miljoen tijdelijk werklozen in april 2020, waren er afgelopen november nog 126.632 over. Dat is het laagste aantal sinds dit werkbeschermingsmechanisme vorig jaar van kracht ging. Nu deze groep tijdelijk werklozen aanzienlijk kleiner is geworden, geven ook de registratiecijfers bij de Seguridad Social een beter beeld over de daadwerkelijke werkloosheid. Werknemers met een ERTE-regeling blijven immers als premiebetaler geregistreerd staan bij de Seguridad Social, waardoor voorheen een gunstiger beeld over de arbeidsmarkt bestond dan werkelijk het geval was.  

Verhoging minimumloon heeft geen banen gekost

De verhoging van het wettelijk minimumloon (SMI) heeft uiteindelijk geen negatief effect gehad op de werkgelegenheid, zoals voorspeld werd door de Spaanse werkgeversvereniging CEOE en de Spaanse Bank. De prognose was dat de loonstijging zou leiden tot een verlaging van het aantal nieuwe arbeidscontracten. Sinds de verhoging van het SMI in september is er vooralsnog geen sprake van toenemend banenverlies. 

De opleving van de werkgelegenheid staat echter in schril contrast met de huidige prognoses voor de economie in Spanje. Recent nog stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de verwachte economische groei in 2021 bij van 6,8 naar 4,5 procent en voor 2022 van 6,6 naar 5,5 procent.

Dit vind je misschien ook leuk