Bank van Spanje waarschuwt voor grote klap aanbodcrisis

door admin
Bank van Spanje waarschuwt voor grote klap aanbodcrisis

Ook 80 procent van de Spaanse bedrijven verwacht dat de grootste klap volgend jaar komt als gevolg van handelsknelpunten en de fatale aanbodcrisis. De negatieve gevolgen komen volgens de financiële instelling dit jaar amper neer op 0,3 procent van het BBP, zo’n 3,7 miljard euro. De klap voor volgend jaar kan meer dan 11 miljard bedragen. Dat komt neer op 0,5 tot 0,9 procent aangezien de negatieve effecten worden versterkt.

De economen van de Bank van Spanje houden rekening met wat de negatieve impact op de industrie inhoudt, maar ook met het slepende effect voor de nationale economie veroorzaakt door de aanbodcrisis en het aftrekken van de lagere internationale vraag.

Aanzienlijke verstoringen in wereldwijde toeleveringsketens

De Spaanse Bank onderstreept “aanzienlijke verstoringen” in de wereldwijde toeleveringsketens die zich de afgelopen kwartalen hebben voorgedaan en die drukken op het herstel van de bedrijvigheid in de belangrijkste wereldeconomieën. 

De knelpunten hebben volgens de instelling verschillende takken van activiteit op een zeer heterogene manier beïnvloed en hebben ook een bijzonder belangrijke impact op die industrieën die goederen leveren die worden gebruikt door andere industrieën.

Autoindustrie extra getroffen

Zo wordt de autosector in Spanje extra getroffen. Veel fabrikanten hier zijn gedwongen om hun productieplannen stopzetten of schrappen. Voor Spanje is dat extra slecht nieuws vanwege het ‘hoge gewicht en de relevantie van deze sector in de economie’. Meer dan de helft van de negatieve impact in 2022 komt overeen met de automobielsector.

Verstoringen tot en met derde kwartaal 2022

De Bank van Spanje gaat er in de analyse van uit dat de duur van deze verstoringen in wezen gehandhaafd blijft tijdens het vierde kwartaal van 2021 en de eerste drie kwartalen van volgend jaar. Wel waarschuwt de instelling dat er “aanzienlijke onzekerheid” bestaat over de mate van persistentie die deze knelpunten in de toekomst zouden kunnen opleveren.

Het moeilijkste moet nog komen

De meeste Spaanse bedrijven denken dat het moeilijkste nog moet komen. Meer dan 60 procent van de Bank of Spain Survey on Business Activity (EBAE) gelooft dat de aanbodcrisis in 2022 erger zal zijn.

Dit vind je misschien ook leuk