Spaans ministerie van Landbouw denkt aan btw-verlaging biologische producten

door admin
Spaans ministerie van Landbouw denkt aan btw-verlaging biologische producten

De mogelijke btw-verlaging heeft als doel om de consument aan te sporen meer biologische producten te kopen, hebben bronnen van het ministerie bevestigd aan de Spaanse krant laSexta. In 2020 heeft de mondiale markt voor biologische producten in 2020 de grootste groei van de afgelopen jaren doorgemaakt. De omzet bedroeg 120 miljard euro. Hoewel de markt zich ook in Spanje blijft ontwikkelen en al op € 2,53 miljard staat, zijn er ‘meer inspanningen’ nodig om de sector een boost te geven.

Productie en consumptie liggen ver uit elkaar in Spanje               

Spanje is koploper in de Europese Unie wat de biologische productie betreft, met bijna twee en een half miljoen hectare grond beschikbaar. Dit cijfer komt overeen met 10% van het totale zogenaamde ‘beteelde’ oppervlakte. Wat de consumptie betreft, blijft Spanje onder de 3%, ook al zijn er steeds meer gespecialiseerde winkels met biologische producten. Het consumentenprofiel is gevarieerd. Er zijn consumenten die vooral uit duurzaamheids- en milieumotieven kiezen, en er zijn ook veel mensen met meer koopkracht die voor biologisch kiezen. 

Btw-verlaging helpt producenten                                                    

 Voor een aantal landbouwers zou deze maatregel gunstig uitpakken. Bijvoorbeeld  voor Marcos, die in Sevilla al meer dan 20 jaar biologische groenten verbouwt. ‘De smaak wordt beïnvloed door het feit dat een product dat vandaag wordt geoogst morgen in de winkel ligt’, legt hij uit. Hij gebruikt geen chemische producten, alleen natuurlijke. Hij gebruikt zelfs geen pesticiden om ongedierte te bestrijden en onkruid te verwijderen. Hij maakt de volgende vergelijking: ‘Een chemische behandeling kan tussen 100 en 300 euro per hectare kosten, terwijl de kosten voor het handmatig verwijderen van onkruid meer dan 5.000 euro per hectare kunnen bedragen’. Respect voor het land impliceert 30% meer arbeid. ‘Er wordt veel meer handmatig gedaan en uiteindelijk moeten we dit doorberekenen in de prijs van het product’, voegt hij eraan toe. 

 

Een sterke verlaging van de btw zou de biologische producenten helpen om hun prijzen te kunnen verlagen. Alvaro Barrera, voorzitter van de Spaanse beroepsvereniging voor biologische teelt Ecovalia, wijst op de voordelen hiervan. ‘Een verlaging van de btw betekent dat producten worden bevorderd die minder ziekten veroorzaken bij mens en plant, dat de bodem wordt hersteld en dat we geen hypotheek leggen op land’.

Lees meer over de prijzen van biologische producten in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk